Fotó: Keller Richárd
A hetvenhárom évvel ezelőtt Egerben gettóba gyűjtött és június 4-én elhurcolt zsidó polgárok előtt hajtottak fejet vasárnap a Zsidó temető emlékfalánál.  

1944-ben egy élő közösséget ítéltek szenvedésre és halálra Egerben, nekünk emlékezőknek az a feladatunk, hogy szembenézzünk azzal, pontosan mi történt – hangsúlyozta Verő Tamás rabbi emlékező beszédében. 

Felidézte: az év áprilisában 116 zsidó tulajdonú boltot zártak be, bevonták az Egerben élő zsidók telefonjait és rádióit, a hitközség elnökét, Fischer Lajost és alelnökét, több kereskedőt és értelmiségit a budapesti toloncházba internálták. Április 19-én 11 ítélet született, mely komoly pénzbüntetést szabott ki azokra, akik nem viseltek sárga csillagot – mondta.

Június 4-én 1620 zsidó polgárt hurcoltak el Egerből  //Fotó: Keller Richárd

Kiemelte: Egerben is kijelöltek egy gettót a Gólya utca, Káptalan utca, az akkori Ince pápa tér, Újvilág utca, a Vadász utca, a Szúnyog köz, a Dobó tér, valamint a Harangöntő, a Mecset, a Torony és az Uszoda utca által határolt területen, majd néhány nap múlva csökkenteték a területet, néhány házat kivonva abból. A beköltözés 1944. május 15-én fejeződött be: mintegy 1620 zsidó lakost három helyre költöztettek össze, egy-egy lakásba 4-5 családot zsúfoltak be.

Még vannak köztünk ma is olyanok, akik átélték és emlékeznek ezekre az embertelen körülményekre – hangsúlyozta Verő Tamás.

Felidézte: a gettó lakóinak számtalan motozást kellett végigszenvedniük, a gazdag férfiakat megkínozták, a nőket és a szűz lányokat is szülésznőkkel motoztatták meg, testi és lelki sérüléseket okozva.

Fotó: Keller Richárd

Verő Tamás hangsúlyozta: június 8-án az egri gettóban meggyötört embereket gyalog a 16 km-re lévő kerecsendi téglagyárba terelték át, ahol esőben fedél nélkül voltak és kemencelyukakba zsúfolva töltöttek el négy napot, a csendőrök a kerecsendi erdőben több embert agyonlőttek. Végül az onnan tíz kilométerre lévő maklári vasútállomásra kellett gyalogmenetben menniük, ahol bevagonírozták őket.  

A gyászimát Gara István kántor énekelte //Fotó: Keller Richárd

“A mai emlékező gyásznapunk felelőssége és üzenete az, hogy mindenki idézze fel, nézzen szembe a múlttal, és kérdezze meg családjában, hogyan élték és haltak zsidók és nem zsidók akkor”

– fogalmazott Verő Tamás.

Fotó: Keller Richárd

 

Habis László, Eger polgármestere arról beszélt: elfogadthatatlan, hogy bárki is kompromisszumot keressen a holokauszttal kapcsolatban, egyetlen közszereplő sem lehet elnéző az antiszemitizmussal. 

A megemlékezésen hallottuk a vészkorszak hiteles történetét, szörnyű eseményeit, melyeknek soha többé nem szabad ismétlődniük – hangsúlyozta.

Fotó: Keller Richárd

A családok az emlékezés kavicsait helyezték el az auschwitzi áldozatok hamvainál.