Tömegeket szegényít el a jelenlegi nyugdíjrendszer

Belföld

Csaknem kétmillió nyugdíjas egyharmada még százezer forintot sem kap a jelenlegi rendszerben, amely tömegeket szegényít el és a gazdagoknak kedvez.

Csaknem 2 millió nyugdíjas egyharmada még százezer forintot sem kap, több mint háromezren pedig havonta kevesebb mint 25 ezer forintból kell megélniük – írta a Pénzcentrum szerdai elemző cikkében.

A gazdasági lap közérdekű adatigénylése során megszerzett statisztikájából kiderült:

“Sokan vannak, akik számára az 50 ezres nyugdíj is csupán elérhetetlen álomnak tűnik.”

Ők havonta összesen 28 500 forintot, vagyis a törvény által megállapított öregségi nyugdíjat kapnak, aminek összege egyébként 10 éve nem változott.

Sokak számára a 28 500 forintos összeg is már megváltás lenne, ugyanis több ezren, egészen pontosan 3267-en 25 ezer forint alatti nyugdíjat kapnak.

A mostaninál is aggasztóbb a jövő: fokozatosan éri el ugyanis a nyugdíjkorhatárt az a tömeg, amelynek munkapályája nagyobb része már 1990 utánra esik, és a munkanélküli időszakok miatt már nem lesz meg a 40 éves, vagy akár a 20 éves munkaviszonya sem.

Szikra Dorottya, az MTA Szociológiai Intézetének osztályvezetője szerint egyre többen kapnak résznyugdíjat vagy egyáltalán nem lesznek öregségi nyugdíjra jogosultak. Erre sem a korábbi kormányok, sem a Fidesz nem készült fel – emelte ki.

“A jelenlegi nyugdíjrendszer teljesen merev, ami se a nyugdíjasoknak, se a gazdaságnak nem jó.”

– hangsúlyozta a Népszavának minap adott interjúban.

Szerinte a a Fidesz a választási kampányban azért nem ment bele a szociális ígérgetésbe, mert biztos volt benne, hogy így is nyer, ami be is jött. A 2008 óta változatlan összegű családi pótlék emelését sokan valószínűsítették, mégsem nyúltak hozzá. Az Erzsébet-utalványok elegendőnek bizonyultak a nyugdíjasok szavazataihoz, a Soros-kampány, a menekültkérdés mindent betakart.