A Heves megyei rendőrök tanácsai az online biztonságért.

Az elmúlt időszakban több feljelentés érkezett a Heves Megyei Rendőr-főkapitányságra internetes csalásokkal kapcsolatban. A legjellemzőbb elkövetési módszer, amikor az interneten megrendelt áru vételárát előre elutalja a későbbi sértett, azonban a megrendelt termékeket nem kapja meg, és az eladó is elérhetetlenné válik.

Szintén előfordul, hogy különböző – nem ellenőrzött – online felületen megadják személyes és banki adataikat, melyet később a sértett tudta és beleegyezése nélkül nagy értékű vásárlásra használnak fel.

Az internetes csalások megelőzése érdekében kérjük fogadják meg alábbi tanácsainkat!

  • Mivel internetes vásárlás esetén az eladó és a vevő nem találkozik egymással, a vevő a fizetést megelőzően nem látja a terméket. E tény miatt az internetről történő vásárlásokkor mindig kellő körültekintéssel kell eljárni!
  • A megrendelés előtt mindenképpen javasoljuk, hogy ellenőrizzék le, az adott webáruház „valódiságát”. A törvényesen működő webáruházak rendelkeznek adatvédelmi szabályzattal, vagy az üzletszabályzatuk kitér a személyes adatok védelmére és meghatározza a vásárlás legfontosabb feltételeit (pl. fizetési és szállítási módok, feltételek). 
  • Bankkártyával történő fizetés esetén lehetőség szerint olyan webáruházban vásároljunk, amelynél a fizetés valamely banki oldalon keresztül történik, így a kártyánk adatai biztonságos kapcsolaton keresztül jutnak el a bank központjába, azokat a webáruház üzemeltetője nem ismeri meg.
  • Az internetes csalások elkerülése érdekében kétkedve kezeljük az olyan eladókat, akik szolgáltatásával kapcsolatosan kevés értékelést jegyeztek be az ügyfelek, vagy amelyek a piaci árnál lényegesen alacsonyabb áron kínálják termékeiket, esetleg nem valós címmel, telephellyel, vagy telefonszámmal regisztráltak.
  • A magánszemélytől történő vásárlások alkalmával a konkrét megrendelés előtt célszerű a hirdetést lementeni a számítógépünkre, mivel később – amikor az áru megérkezik – a „csomagban” nem az van, ami az ajánlatban szerepelt, könnyebb annak bizonyítása, hogy az Önök tudomása szerint mire fizették ki az adott vételárat. Magánszemélytől történő vásárlás esetén soha ne utalják el a vételárat, vagy annak egy részét előre, kérjék az utánvétel lehetőségét!

Forrás: Police.hu
 
Címlapkép: Illusztráció/Getty Images