„Berentei László sajnos egy ostoba kommentelő, egy gyógyíthatalan elmebeteg a városban”  – hangzott el egy egri fideszes online bulvárlap Facebookon közvetített élő adásában, a bíróság szerint azonban ez nem számít becsületsértésnek, mert a nevén kívül nem volt  „egyéb utalás, körülírás” László személyére.

Egy egész város előtt, a teljes nevemet megemlítve, élő adásban alázott meg egy volt egri főszerkesztő egy sértegetés és személyeskedés nélküli kommentem miatt,  a bíróság pedig elutasította a becsületsértés miatt indított keresetemet – mondta el hírportálunknak László.

Az egri férfi még februárban tett feljelentést egy helyi fideszes online bulvárlap azóta leváltott főszerkesztője, videobloggere ellen, aki egy facebookos élő bejelentkezésben (László teljes nevét megemlítve) „ostoba kommentelőnek” és a város „gyógyíthatatlan elmebetegének” nevezte őt.

A közvetítést csaknem két és félezren látták, ezért László szerint nagy nyilvánosság előtt, és ami a legfájóbb számára, ismerősei előtt alázta meg ezzel a súlyos és alaptalan rágalommal a volt főszerkesztő.

Számos botrányos facebookos élő közvetítése volt az egri fideszes bulvárlap időközben leváltott főszerkesztőjének, aki jelenleg egy baloldali portálnál dolgozik

Az élő adáshoz fűzött kommentem egyébként nem volt személyeskedő, csupán annyit jegyeztem meg, hogy milyen interjú az, amelyben egymást kérdezgeti a „riporter” és „alanya” – magyarázta László. „Ekkor vesztette el a fejét” a volt főszerkesztő és szakmailag-etikailag kifogásolható módon kijelentette, hogy „Berentei László sajnos egy ostoba kommentelő, egy gyógyíthatalan elmebeteg a városban” – idézte fel László.

Az eset után a férfi bírósághoz fordult, mert úgy gondolta, “fájdalmasan” megalázták és alaptalanul sértegették, rágalmazták”.

“Azt gondolom, hogy ez minimum rágalmazás, becsületsértés, hírnévrontás és személyiségi jogaim megsértése, ráadásul az említett főszerkesztővel, videobloggerrel ellentétben én nem vagyok közszereplő, mégis nagy nyilvánosság előtt kilétemet felfedve megalázott és “alaptalan rágalommal illetett” – hangsúlyozta László.

Hírportálunknak azt is elárulta: hosszas vívódás után döntött úgy, hogy bírósághoz fordul, mert elmondása szerint nem ez volt az első eset, hogy “a pletykákkal és bulvár témákkal foglalkozó klikkvadász fideszes portál” próbálta megalázni. 2016 augusztusában ugyanis egy lejárató cikket közöltek róla, ugyancsak a teljes nevét nyilvánosságra hozva, melyben „olcsójánosnak” és “Eger legjobb feljelentőjének” titulálták őt, amiért (az időközben bezárt) Café Dobos-t kérdőre vonta a volt feleségének át nem adott ajándéknyereménye miatt.

“Eger legjobb feljelentőjének” és “olcsójános”-nak állította be az online bulvárlap, hogy lejárassa Berentei Lászlót

László mindkét ügyben feljelentést tett a bíróságon, azonban keresetét júniusban elutasították. A Café Dobos cikk-nél arra hivatkozott a bíróság, hogy a megjelenés után legfeljebb 30 nappal kellett volna megtennie a feljelentést, az élő közvetítésben elhangzottakkal kapcsolatban pedig azt kifogásolták, hogy bár valóban teljes nevén említi a főszerkesztő Lászlót, ez még nem elég a becsületsértés “megvalósulásához”: “egyéb körülírásnak, utalásnak” is el kellett volna hangoznia, amiből kívülálló személyek számára is “határozottan felismerhetővé” és “beazanosíthatóvá” válik a személye – hangzott az indoklás.

László megfellebezte az első fokú határozatot,  de másodfokon is ugyanaz a döntés született (lásd lentebb). Szürreális és érthetetlen számára a döntés, mert szerinte könnyű beazonosítani a személyét a cikk és az élő közvetítés alapján, hiszen csupán két Berentei László van Egerben, és csak az egyik, azaz ő tett feljelentést.