Hosszú sorok kígyóztak a Tesco pénztárainál (is)
Még csak szerda van, de délelőtt már megrohamozták a vásárlók az egri élelmiszerüzleteket (hát, senki nem dolgozik?). Íme egy kis ízelítő a rohamból, és vizsgálódtunk egy kicsit sonka ügyben is. 

 

A Tescoban a húspultnál kellett a legtöbbet várakozni a pénztáron kívül

A Tescoban bár minimum 2-3 eladó is kiszolgálta a vásárlókat a húspultnál, mégis itt kígyózott a leghosszabb sor. Minimum 18-20 vevő is várt egyszerre, hogy friss húshoz jusson.

Természetesen akciósak a sonkák

Ebben az élelmiszeráruházban sonkák garmadájával találkozhatnak a vásárlók. A prémium kategóriás sonkáktól a kedvező árfekvésű kötözött termékekig lehet válogatni.

A Pick békebeli füstölt lapockasonkájának egy kilójáért 2149 forintért lehet hozzájutni, míg a Pick békebeli füstölt dió sonka kilója 2990 forintba kerül. A füstölt-főtt kötözött lapockasonka 869, a Tesco füstölt darabolt parasztsonka kilója 2690, a Pápai Esterházy sonka kilóját 2490-ért adják, a palini füstölt darabolt vagy füstölt-főtt kötözött sonka kilója pedig 1690 forint.

Már délelőtt 10 órakor benépesült a Rákóczi úti Tesco parkolója is

A Tescoval szemben a Lidl-nél is nagy volt a roham szerdán, melyet a zsúfolásig telt parkoló jelzett baljósan előre. 

A Lidl parkolójában is csak néhány üres hely maradt 

Természetesen ebben az áruházban sem hiánycikk a sonka. A Füstölt kötözött lapocka kilója 889 forint, az öt hétig érlelt hagyományosan füstölt, darabolt comb kilója 1699 forint. A 10 hétig érlelt Kőrishegyi sonka kilójáért 2499 forintot kérnek.

Tömeg és zsúfoltság szempontjából talán a Penny-ben jártak a legjobban a vásárlók ma Eger északi részén

Talán a Penny Marketben-ben volt a legkisebb a tömeg a korántsem pontos felmérésünk szerint. Itt a füstölt-kötözött lapocka a legolcsóbb, melynek kilója 888 forint.  

Az OBI is kirakhatta volna a megtelt táblát 

Nemcsak az élelmiszerláncokat, de az OBI-t is megrohamozták a vásárlók. Fotónk tanúsága szerint sokan barkácsolással fogják tölteni a húsvéti hosszú hétvégét.

Zárásként íme egy jó tanács a sonkaválasztáshoz. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) friss közleménye szerint nem mindegy, hogy milyen jelölés szerepel az ünnepi asztalra szánt sonkán. A hivatal arra figyelmeztet, hogy különbség van a “füstölt” és “füstölt ízű” húskészítmények között. Előbbit hagyományos füstöléssel készítik, utóbbinál azonban csak aromát juttatnak a sonkába, ezért

“Aki a háziasabb ízeket keresi, ne válassza a “gyorspácolt” és “füstölt ízű” elnevezéssel ellátott termékeket

– figyelmeztetnek.

Arra is érdemes odafigyelni, hogy a sonka ne legyen túl kemény, vagy beszáradt, és nyomás nélkül ne engedjen levet. Csak legális helyről vásároljunk, ha pedig csomagolatlan, azaz lédig termékről van szó, kérjünk tájékoztatást a forgalmazótól – hangsúlyozza a NÉBIH.