A legendás borász 78 éves volt.

Elhunyt Thummerer Vilmos a Thummerer Pince alapítója – számolt be a tragikus hírről az Egri Borút Egyesület.

Lakókocsin és virágkertészeten át vezetve teljesedett ki az újkori magyar bor egyik legnagyobb sikertörténete: a Kárpátaljáról elszármazott, utóbb Noszvajon otthonra lelt Thummerer család pincészete 2020-ban két negyedszázados jubileumot is ünnepelhet.

Thummerer Vilmos 1943 októberében született a kárpátaljai Femyvesvölgyön, ahonnan a családja a második világháború idején elmenekült, aztán később az egyik Egerben élő rokonához költöztek. Az Egerben letett  érettségit követően Thummerer Vilmos a kecskeméti Felsőfokú Mezőgazdazdasági Technikum szőlő-gyümölcstermesztési szakán mélyült el borászati ismeretekben.

Egerbe visszatérve feleségével, Katalinnal eleinte rózsatőtermesztéssel foglalkozott, azonban már ekkor is egy szőlészeti-borászati vállalkozás volt a hosszútávú céljuk.  A Thummerer Pincészet álmának megvalósítására 1984-ben került sor, amikor Vilmosnak sikerült 7 hektárnyi területet bérelnie a helyi tanácstól. 

A Thummerer Pincészet 1989-ben kezdte a palackozást, egy évvel később pedig az Országos Borversenyen már meg is kaparintották a Hungexpo különdíját.

Több mint 25 évvel ezelőtt született meg a Thummerer Pincészet mai napig legnagyobb presztízzsel bíró bora, a Vili Papa Cuvée és lett Thummerer Vilmos az Egri borvidékről elsőként Magyarországon az Év Bortermelője. A kitüntetést a mai napig bárki megcsodálhatja, ha a borászat irodájában jár, igaz, időbe fog telni, míg a többi, szintén a dekoráció részét képező elismerés között megtalálja. (Hogy csak párat említsünk: 2011-ben elnyerték az Év pincészete díjat, 2013-ban és 2017-ben pedig őket választották Magyarország Legeredményesebb Pincészetének.)

Az 1984-ben alapított Thummerer Birtok vezetésében már az unokák is részt vesznek. A noszvaji birtokon 100 hektárról szüretelnek. A tufába vájt 100 éves Thummerer-pincében a hordókon a hangsúly, klasszikus fajtákból klasszikus stílus és nagy borok jellemzik a borászatot.