A legendás egri mestercukrász, aki a Kopcsik Marcipánia alapítója, 80 évet élt.

“Isten nyugosztalja Kopcsik Lajos Oscar-díjas, Venesz-díjas, Guinness-rekorder, cukrász világ- és olimpiai bajnok mestercukrászt, városunk díszpolgárát!” – búcsúzott dr. Pajtók Gábor országgyűlési képviselő saját Facebook-oldalán, melyet a HEOL vett észre.

A lap beszámolja szerint Pajtók Gábor ezekkel a szavakkal búcsúzott az Oscar- és Venesz-díjas, Guinness-rekorder cukrász, világ- és olimpiai bajnok cukrászmestertől:

“Alkotásai köztünk maradnak, emlékét örökre megőrizzük!”

Névjegy

Kopcsik Lajos Oscar- és Venesz-díjas, Guinness-rekorder cukrász, világ- és olimpiai bajnok cukrászmester, az egri Kopcsik Marcipánia alapítója, Sajószentpéter és Eger díszpolgára.

Sajószentpéteren született 1941-ben. 1988-ban költözött Egerbe, ahol egykor nevét cukrászda is viselte. Számos szakmai elismerés kísérte pályáját.

Így 1988-ban a frankfurti szakácsolimpián kapott a magyar csapat tagjaként aranyérmet és cukrász Oscar-díjat. Elsőként ő vehette át a Magyar Cukrászok és Szakácsok Szövetségének 1989-ben alapított és Venesz Józsefről elnevezett díját.

1996-ban a berlini szakácsolimpián tíz munkájával indult, és mind a tízzel aranyérmet nyert – ilyesmi korábban egyszer sem fordult elő az olimpiák történetében.

1997-ben Karlsruhéból négy aranyérmet hozott haza. Ez év augusztus 20-án megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjét, 1998. augusztus 20-án pedig a Heves Megyéért díjat.

1998-ban Luxemburgban a gasztronómiai világbajnokságon hat arany-, három ezüst- és három bronzérmet nyert el.

2001-ben bekerült a Guinness-rekordok Könyvébe: három és fél négyzetméteres, cukorból készült faliképével (ez Egerben, az Offi-házban látható) és a berlini olimpián szerzett tíz aranyérmével.

2005-ben: Egerben nyílt műveinek önálló kiállítása, a Kopcsik Marcipánia; megkapta a Német Szakácsszövetség arany életműdíját.

HEOL