Tovább növekszik az érdeklődés az Eszterházy Károly Egyetem képzései iránt.

Az előző évhez képest 4,7%-kal többen, összesen 6568-an jelentkeztek a szeptemberben induló képzésekre az Eszterházy Károly Egyetemen. Az Oktatási Hivatal összesen 12.117 jelentkezést regisztrált a felsőoktatási szakképzésekre, az alap- és osztatlan, valamint a mesterképzésre jelentkezettek körében. Az elsőhelyes jelentkezések száma is 3%-kal növekedett, 3604 jelentkező tette első helyre az egyetemet. Így az EKE a magyarországi felsőoktatási intézmények rangsorában két helyett előbbre lépve, a tizenkettedik.

A jelentkezők fele-fele arányban jelentkeztek nappali, illetve levelező tagozatra. A legnépszerűbb képzési szint az alapképzés – nappali és levelező tagozatra együttesen – 8880 jelentkezéssel. A felsőoktatási szakképzéseket 1428 alkalommal jelölték meg a jelentkezők. Az osztatlan tanárképzésre 901, a mesterképzésekre érkező jelentkezések száma 891.

A legtöbb jelentkezés – 3917 – idén is a Pedagógiai Karra érkezett. Az egri és a gyöngyösi campuson képzéseket folytató Gazdaság- és Társadalomtudományi Karra 3221 helyre jelentkeztek. A karok népszerűségében a Természettudományi Kar a harmadik 2597 jelentkezéssel, a Bölcsészettudományi Kar 1789, a gyöngyösi székhelyű Agrártudományi és Vidékfejlesztési Kar 593 jelentkezést kapott.

Az intézményben továbbra is töretlen népszerűségnek örvend a pedagógusképzés képzési terület, az összes jelentkezés mintegy 40%-a érkezett erre a képzési területre. A tavalyi évben először indított gyógypedagógia alapszakra összesen 1023 jelentkezés érkezett, ebből elsőhelyes jelentkező nappali tagozaton Egerben 100 fő, levelezőn 221, de Jászberényben és Sárospatakon is nagy az érdeklődés a képzés iránt. A csecsemő- és kisgyermeknevelő, az óvodapedagógus és tanító szakra is többszáz jelentkezést regisztráltak az egri, a jászberényi és a sárospataki campuson. A tanári szakok közül a legkeresettebbek az angol nyelv és kultúra tanára, a testnevelőtanár, a magyartanár, illetve a történelemtanár és állampolgári ismeretek tanára szakkal társított szakpárok.

A gazdaságtudományi képzési terület 2557, az informatika 1227, a sporttudományi képzési terület 818 jelentkezést kapott. Népszerűek az intézményben a művészeti, illetve művészetközvetítői szakok, a legkeresettebb közülük az idén is a tervezőgrafika, illetve a képalkotás alapszak. Az agrár képzések közül a mezőgazdasági mérnöki, illetve a szőlész-borász mérnöki szakra jelentkezők száma kiemelkedő.

A Gyöngyösi Károly Róbert Campuson először indul el a programtervező informatikus felsőoktatási szakképzés, melyre 77 jelentkezés érkezett. Szintén idén hirdetett az egyetem a Jászberényi Campuson szociálpedagógia mester szakot levelező tagozaton, melyen 34-en kívánnak tanulni.

A legtöbben Egerben kívánnak tanulmányokat folytatni, 8238 jelentkezést nyújtottak be az egyetem székhelyére. Gyöngyösre 2047 jelentkezés érkezett, míg Jászberényben 1103, Sárospatakon 729 jelentkezést regisztráltak.

Forrás: Eszterházy Károly Egyetem