Megtört az infláció 4 hónapja lassuló trendje, bár az üzemanyagok még mindig lefelé húzzák az indexet, azonban élelmiszerek jelentős mértékű, – egyes termékeknél 20 százalék körüli – drágulása folytatódik.

Júniusban a fogyasztói árak átlagosan 2,9 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál, ami a májusi 2,2 százalékos infláció után jelentős emelkedés. Az elmúlt egy évben az élelmiszerek és a szeszes italok, dohányáruk ára nőtt jelentős mértékben – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Bár az adatgyűjtést a statisztikusok figyelmeztetése szerint nehezíti a koronavírus-járvány, és esetenként becslésekre kell hagyatkozniuk, azért figyelemre méltó trendeket jelez a legfrissebb jelentés is.

Májushoz képest a fogyasztói árak júniusban átlagosan 0,4 százalékkal nőttek, csakúgy, mint egy hónappal korábban.

Az első féléves infláció 3,4 százalékos volt, a maginfláció 4 százalék maradt – közölte a KSH. Utóbbi a jegybanki toleranciahatáron belül van.

A nyugdíjas fogyasztóiár-index azonban éves összevetésben 3,6 százalékos emelkedést jelez, vagyis az idősebbek pénztárcáját jobban megterheli a drágulás.

Az előző év júniusához viszonyítva azonban az élelmiszerek jelentősen, 7,8 százalékkal drágultak, ezen belül

a párizsi, kolbász ára 20,5 százalékkal, az idényáras élelmiszereké (burgonya, friss zöldség, friss hazai és déligyümölcs összesen) 18,1, a sertéshúsé 17,0, a cukoré 14,2, a szalámi, szárazkolbász és sonkáé 10,8 százalékkal lett magasabb.

A szeszes italok, dohányáruk átlagosan 6,7 százalékkal kerültek többe 2019 júniusához képest, ezen belül a dohányáruk 11,1 százalékkal drágultak.

(Infostart)