Az Egri Vízilabda Klubfiatal  sportolói egy nagy csobbanással avatták fel az új uszodát 2018. szeptember 7-én Egerben /Fotó: Keller Richárd
Bár a műszaki átadás-átvételre még várni kell, az ünnepi beszédekre, a rekord létszámú szalagátvágásra és a nagy csobbanásra sor került pénteken.

Korábban már részletesen beszámoltunk arról, hogy több mint kétmilliárd forintból megújult a Bárány István Sportuszoda Egerben, és  számos fotógalériával is végigkövettük a beruházás ütemeit.

Független hírportálként beszámoltunk a nehézségekről is, amelyet sikerült végül szerencsére megoldani, köszönhetően az egri önkormányzatnak és illetve Bárány Attilának, az Egri Vízilabda Klub elnökének, egyben a felújítás projektvezetőjének.

Pénteken sor került a “hivatalos” átadásra is, amely egyelőre persze csak “szimbolikus”, hiszen a műszaki átadás-átvételre még várni kell. Talán ezért sem volt épületbejárás, ami egy átadó ünnepségen természetes. Mi is  zárt ajtókat találtunk, így nem mutathatjuk meg hogyan néznek ki, pontosabban milyen állapotban vannak a déli épület (lásd alábbi fotó) belső termei, ugyanis a tervekben öltözők, irodák és konditermek is szerepelnek.

Fotó: Keller Richárd

De ne legyünk ünneprontók: vissza az átadó ünnepségre. Péntek délelőtt az Egri Vízilabda Klub lelkes fiatal sportolói töltötték meg az uszoda mobil-lelátóját, hogy szó szerint aktív részesei legyenek az avatóünnepségnek (erről később).

Fotó: Keller Richárd

 

Fotó: Keller Richárd

Előtte persze még volt néhány ünnepélyes mozzanat, például politikusok és legendás sportolók köszöntői.

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár a Modern városok program fontos állomásának nevezte a leendő egri Nemzeti Úszó és Vízilabda Központ meghatározó elemének átadását.  

Fotó: Keller Richárd

   “A Bárány István Sportuszoda reményeink szerint a hazai és nemzetközi vízilabdasport fellegvára lesz”

– fogalmazott az államtitkár, hozzátéve, hogy a kompexum versenyek, edzőtáborok és továbbképzések megrendezésére egyaránt alkalmas. 

Fotó: Keller Richárd

Kemény Dénes, a Magyar Vízilabda Szövetség leköszönő elnöke arról beszélt: az uszoda megújult medencéje volt a bölcsője az elmúlt évszázadban annak a rendkívül eredményes egri úszó- és vízilabdaéletnek, amely Európa- és világbajnokok sora mellett utóbbi sportágban hat olimpiai bajnokot adott Magyarországnak.

Megjegyezte: a vízilabda-szövetség élén eltöltött hat éve alatt a társasági adóból befolyt támogatási források felhasználásakor tudatosan előnyben részesítette a létesítményfejlesztést, ezen belül is az uszodaberuházások támogatását.

Fotó: Keller Richárd

Habis László polgármester emlékeztetett: a mai uszoda elődje a város önerejéből épült, a létesítmény nélkül a helyi úszó- és vízilabdasport nem mutathatott volna fel olyan eredményeket az elmúlt egy, másfél évtizedben, amelyekre ma joggal lehet büszke a megyeszékhely, sőt az ország. 

Felidézte: a Bárány-uszoda korszerűsítése és részbeni újjáépítése három ütemben, összesen 1 milliárd 446 millió forintot meghaladó tao-forrásból, mintegy 222 millió forintos önkormányzati és 420 millió forintos állami önerővel kiegészítve valósult meg. 

Fotó: Keller Richárd

Dr. Ringelhann György gyermekorvos és korábbi polgármester, valamint Madaras Norbert kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó személyes emlékeket idézett fel az eredeti Bárány uszodával kapcsolatban, melyekről részletesen az Egri Vízilabda Klub cikkében olvashat.

Fotó: Keller Richárd

A köszöntők után a szalagátvágás következett, melyben tizenhét(!) vendég vállalt szerepet. A résztvevők között külön kell említenünk Korózs Emmát, aki az Egri Vízilabda Klub legfiatalabb tagja (lásd fenti fotón középen).

Fotó: Keller Richárd

Az ünnepség záró részében az Egri Vízilabda Klub fiatal sportolói kaptak főszerepet: boldogan csobbantak egyszerre az új medencébe, amely télen is használható a melegvízzel táplált csőrendszernek és vízforgatónak köszönhetően, illetve edző mérkőzéseken mutathatták meg tehetségüket.

Fotó: Keller Richárd

Tekintsd meg a teljes képgalériát az eseményről: