Többezer egri családot érintene az új panelprogram //Fotó: Keller Richárd
A héten megtartott 91. Kormányinfón Lázár János miniszter szolgált némi információmorzsával a kormány legújabb tervéről, amely konkrétumok híján egyelőre csak  gumicsontnak tűnik. Íme egy kis összefoglaló.

Lázár János még tavaly áprilisban állt elő azzal, hogy nyáron jellemzően meleg van a panellakásokban, ezért az jutott eszébe, hogy bizonyos felsőbb szinteket bontsanak el, és az ott élők meg éljenek kertes házakban. Idén május végén Orbán Viktor is az ügy mellé állt, és Hódmezővásárhelyen bejelentette, a településen egy 60 lakást érintő próbaprogramot indítanak.

A miniszterelnökséget vezető politikus az e heti kormányinfón már néhány információmorzsát is elszórt a tervről: a településen felmérik a technológiai állapotot, először a panelesek képviselőivel beszél a kormány az elbontások lehetőségéről, de csak olyan lépés jöhet szóba, amiben a lakók is benne vannak. Akár egy lakó ellenkezése is elég ahhoz, hogy ne csináljanak semmit a panelépülettel. Aztán megnézik a lehetőségeket: akár új ház építése, a régi felújítása, kertes házra cserélése is benne van a pakliban, de arról is szó lehet, hogy elbontanak, visszabontanak panelekből és 100 százalékban fizetik majd az új lakást azoknak, akik a költözést választják.

Lázár arról azonban nem beszélt, hogy pontosan hány emeletet bontanának vissza, és – ami a legfontosabb – a költségeket ki állná? A portfolio.hu elemzéséből ugyanis az derül ki, hogy óriási összegekbe kerülne, ha Magyarországon minden 10 emeletes panelépület esetében a felső szinteket vissza akarnánk bontani. Csak a lakások megvásárlása vagy helyettük új házak építése 700-1000 milliárd forintba kerülne.

Fotó: Keller Richárd

A miniszter a finanszírozással kapcsolatban szűkszavúan csak annyit mondott a héten: a panelek visszabontásának pontos részletei még kidolgozás alatt állnak, lehet, hogy kell majd egy kevés önerő, vagy lakástakarékkal lesz valamilyen szinergia.

Lázár arról is beszélt: másik egyeztetés is lesz a következő hetekben, méghozzá a magyar építésztársadalom panelépítő szakembereivel. Ezek a tárgyalások már megkezdődtek. A kormány felvette olyan német tartományokkal is a kapcsolatot, ahol ilyen program már volt, még ki is utaztak megnézni a német modellt.

Németországban egyébként több megoldás is működik: a panelházak felújíthatóak, de más-más módon és más árban, erről a lakóknak kell dönteniük, mit vállalnak be, ha egyáltalán. Van példa arra is, hogy az épületeket különböző szintekig bontják vissza, aztán új tetőt, homlokzatot, teraszokat kapnak, de gyakran előrfordul, hogy ledózerolják a teljes épületet.

Visszatérve a költségekre: a KSH adatai alapján az országban 1 millió lakás van 25 vagy több lakást tartalmazó épületben, melyből 65 százalékuk található lakótelepen, vagyis 650 ezer. A portfolio.hu számításai szerint ennek 10 százalékával, közel 65 ezer lakással számolt, mint 10+ emeletes házakkal. Vagyis összesen közel 65 ezer lakás lebontását jelentené a terv.

Ehhez jönne még hozzá a kivitelezés ennél is lényegesen magasabb költsége, több ezer milliárd forinttal.

Mindenesetre konkrétumok híján egyelőre csak gumicsontnak tűnik ez a panelprogram, de ha meg is valósul, a magyar politikai viszonyokat ismerve nem elképzelhetetlen (finoman fogalmaztunk), hogy mi adófizetők fogjuk finanszírozni, és a kivitelezési munkákat kormányközeli cégek nyerik. 

AJÁNLJUK MÉG A TÉMÁBAN

Ennyi “évük van hátra” az egri panellakóknak