Két alkalommal is tapétavágó késsel fenyegetve követett el rablást egy heves megyei településen, egy 16 éves fiú.


Az Egri Járási Ügyészség felfegyverkezve elkövetett rablás bűntette miatt emelt vádat azzal a 16 éves fiatalkorú elkövetővel szemben, aki rövid időn belül két alkalommal is tapétavágó késsel fenyegetve követett el rablást egy heves megyei településen.
A fiú először 2018. június közepén, az éjszakai órákban állított meg egy férfit az utcán, akitől cigarettát, majd pénzt kért. Mivel a férfi pénzt nem akart adni, a vádlott elővett egy tapétavágó kést, és azt a sértett nyakához tartva készpénzt követelt tőle. A sértett a fenyegetés hatására a pénztárcája tartalmát megmutatta, amiből a vádlott kivett 1.500 Ft készpénzt, majd a tárcát visszaadta és távozott a helyszínről.

Egy hónap elteltével hajnalban lépett oda a település egyik élelmiszer boltja előtt egy autóban várakozó másik férfihoz, és tőle is aprópénzt, valamint cigarettát kért. A sértett adott is a fiúnak 200 Ft-ot és 2 szál cigarettát, de ez nem volt elég neki, ezért ismételten pénz átadására szólította fel a sértettet, miközben a férfi engedélye nélkül beült a gépjármű anyósülésére. Ezt követően a vádlott a gépjármű műszerfalára letett mobiltelefonért nyúlt, hogy azt eltulajdonítsa. Amikor a sértett ezt megpróbálta megakadályozni, a vádlott előkapott egy tapétavágó kést, aminek a pengéjét kitolta és folyamatosan a férfi felé tartotta fenyegetőleg mindaddig, amíg a telefont meg nem szerezte. A tapétavágó késsel a kezében végül még azzal is megfenyegette a sértettet, hogy „tudod mi fog történni, ha bárkinek elmondod”! A vádlott ezt követően távozott a helyszínről, a sértett telefonját pedig még aznap eladta.

Az Egri Járási Ügyészség az ügyben két rendbeli, felfegyverkezve elkövetett rablás bűntette miatt nyújtott be vádiratot, melyben indítványozta, hogy a bíróság a fiatalkorú vádlottal szemben börtönbüntetést, valamint mellékbüntetésül közügyektől eltiltást szabjon ki. Az ügyészség indítványozta továbbá azt is, hogy a bíróság rendeljen el vagyonelkobzást a vádlottal szemben, és kötelezze az eljárás során felmerült több mint 100.000 Ft bűnügyi költség megfizetésére.

Címlapkép: Illusztráció

Forrás: Heves Megyei Főügyészség  / Dr. Szalóki Zoltán főügyész