2022 őszére befejeződhet az Egri Bazilika teljes külső- és belső rekonstrukciója, melyet két ütemben valósítanak meg.

Az objektum belső munkálatai több részből állnak, melynek keretein belül:

  • a szentélyben átalakul a liturgikus tér,
  • valamint új miséző oltárt és felolvasót helyeznek el, melyeket a tervek szerint, a kereszthajóba épülő új keresztelőkúttal együtt, különleges puciscai kőből faragják, azonosan a 110 évvel ezelőtt felállított szószék kőanyagával.
Forrás: Magyar Építők

A projekt második ütemében pedig a két nagytorony is felújítást kap.

Mindezek mellett festő-restaurátor művészek közreműködésével megújulnak a kupolák és a falak is, az oszlopok, falpillérek pedig klasszikus műmárványt kapnak.

Forrás: Magyar Építők

A templom belső- és külső szobrait is restaurálják, az altemplomban pedig páraelszívó rendszert, valamint új világítást létesítenek. A főtemplom homlokzata egy, az érseki levéltárban fennmaradt akvarell alapján kap új festést.

Forrás: Magyr Építők

A beruházás részeként teljesen kicserélik a főtemplom elektromos-, illetve gyengeáramú rendszerét és új világítási rendszert is kialakítanak. A meglévő lámpákat iparművész segítségével felújítva építik vissza, majd a korabeli lámpaburákat újragyártva helyezik azokra.

A létesítmény külső homlokzatát, illetve a környékét is felújítják. A bazilikához vezető nagy lépcsősor kivitelezését fagyálló kövekből készítik a szakemberek.

Forrás: Magyar Építők

A főszékesegyház körül pedig természetes kővel burkolva egy új, dísznövényekkel szegélyezett körmeneti utat alakítanak ki. A létesítmény melletti területen cukrászda és vizesblokk épül.

További érdekességek, részletek és fotógaléria ITT tekinthető meg.