Egerszalók után Mátraderecskét is gyógyhellyé nyilvánították

Kiemelt
A mátraderecskei gyógygáz, a magyar balneológia új, egyedülálló gyöngyszeme, mely jelentősen hozzájárul az ország érbetegeinek, egyes reumatológiai kóresetek színvonalas ellátásához, rehabilitációjához.

Tavaly októberben számoltunk be az örömhírről, hogy hosszú évtizedek várakozása után végre gyógyhellyé minősítették Egerszalókot. A napokban újabb heves megyei település, csatlakozott az elit “társasághoz”.

Akárcsak az egerszalóki, a mátraderecskei önkormányzat is hosszú éveken át harcolt azért, hogy megszerezze a minősítést. Bár papíron egészen mostanáig nem ismerték el, de már a múlt század kilencvenes éveiben köztudott volt, hogy gyógyászati szempontból mennyire jelentős a település: hazánkban ugyanis Mátraderecskén a legjelentősebb a széndioxidgáz feláramlása. A geológusok az említett jelenséget mofettának nevezik, mely geológiai adottságoknak megfelelően különböző összetételű lehet. A széndioxid gáz balneoterápiás alkalmazása jelentősen segít az ország érbetegeinek, egyes reumatológiai kóresetek színvonalas ellátását, rehabilitációját.

 

Gyógykezelés a Mátraderecskei Széndioxid Gyógygázfürdőben /Fotó: Mofetta Mátraderecske

A település a Keleti Mátra északi oldalán, Budapesttől 120, Egertől 30 km-re található, lakóinak száma 1980, természeti kincsekben gazdag (strandfürdőjének vize a bükkszéki víz összetételével közel megegyezik), levegője tiszta, panorámája lenyűgöző.

A lakosság az évszázadok során megtanult együtt élni a gázszivárgással, azonban néhány ház pincéjében, mélyebb fekvésű helyiségekben több alkalommal fordult elő rosszullét, tömeges baromfipusztulás, egy esetben kút ásásakor haláleset. Az ásott kutak széndioxidos jellege az 1930-as évek óta ismert.

Lakossági bejelentések 1992-ben jelezték a gázszivárgás növekedését, mely miatt földtani, kémiai, fizikai, radiológiai és gyógyászati vizsgálatokat végeztek a jelenség tulajdonságainak megismerésére, illetőleg a gyógyászatban történő hasznosítására.

A Mátraderecske térségében felszínre érkező gáz nagy mennyiségű, erősen töredezett triász kori karsztvíztároló rétegekből származik. A mélységi eocén vulkáni andeziten keresztül a gáz a felszín közelébe szivárog, ott a gázrekesztő fiatal üledék takarója alól 1000 m mélységből átlagosan 400 l/ óra intenzitással a felszínre tör. Az elvégzett vizsgálatok alapján az Egészségügyi Minisztérium Országos Gyógyhelyi és Gyógyfürdőügyi Főigazgatósága a természetes módon feláramló és gyógyászati célra foglalt széndioxid gázforrás gázát 1999-ben gyógygázzá, a gyógyászati központot 2006-ban gyógygázfürdő intézménnyé minősítette.

Fotó: Mofetta Mátraderecske

A mátraderecskei gyógygáz, a magyar balneológia új, egyedülálló gyöngyszeme, mely jelentősen hozzájárul az ország érbetegeinek, egyes reumatológiai kóresetek színvonalas ellátásához, rehabilitációjához.

Tudj meg minél többet erről a gyógymódról ITT.

 

Vélemény, hozzászólás?