Az Ingatlannet.hu statisztikai adatainak segítségével jobban szemügyre vesszük az alku nélküli ingatlanárakat Egerben. Célunk, hogy megtudjuk az elmúlt egy évben távlatában mikor érte meg legjobban ingatlant vásárolni, és hogy megismerjük hogyan változtak az átlagárak a városunkban. Most a három fő ingatlantípus: a családi házak, a téglalakások és a panellakások átlagárainak változása mellett az albérletárak változásába is bepillantást nyerhetünk.

Az egri ingatlanpiacon a téglalakások viszik a prímet

Az egri lakáspiac már évek óta nem nevezhető olcsónak, ez bizonyult be a 2021-es ingatlanárak tükrében is. Legdrágábban egész végig az eladó téglalakásokat kínálták a városban. Ugyanis azok átlagára körülbelül 200-250 ezer forinttal haladta meg a többi ingatlantípus négyzetméter árait. A magas átlagárak pedig csak egyre magasabbak. 2021 januárjában ugyanis átlagosan 510 ezer Ft/m2-es átlagáron kínálták a téglalakásokat, míg decemberben már 610 ezer Ft/m2-es átlagáron.

A panellakások átlagárai szintén drágult az elmúlt egy év során. A tavalyi év elején még átlagosan 320 ezer Ft/m2-es átlagáron kínálták a panellakásokat, míg év végén 430 ezer Ft/m2 körül mozgott az átlagos árfekvés. Ez azt jelenti, hogy a panelek még a téglaépítésű lakásoknál és gyorsabb ütemben drágultak.

A megfigyelt időintervallumban a családi házak átlagára körülbelül ugyanannyival emelkedett, mint a téglalakásoké. A tavalyi év elején átlagosan 300 ezer forintos négyzetméter áron kínálták eladásra a családi házakat, manapság ez az összeg már a 360 ezer Ft/m2-nél tendál.

Az albérletárak hatalmasat ugrottak Egerben

Éves szinten az ingatlanárak mellett az albérletárak is megemelkedtek Egerben, méghozzá nem is kicsit. Egy 50 m2 alapterületű lakást alapul véve annak januári havi 90 ezer forintos átlagára decemberre 115 ezer forintra emelkedett. A drágulás az év során nem volt töretlen, többször is tanúi lehettünk áreséseknek. Azonban ezek a csökkenések korántsem voltak akkora léptékűek, mint a dráguló szakaszok.

Megfizethetők ezek az árak?

Az, hogy kinek mi számít, drágának természetesen sok mindentől függ, de a havi átlagkereset mellett igen sokat kellene spórolnunk, hogy önerőből vehessünk ingatlant a megye legnagyobb városában. Megyénkben a tavalyi év végén az átlagkereset nettó 260 ezer forintra volt tehető.  Ha valaki az egész fizetését félretenné, – ami egyáltalán nem reális eset – akkor akár 10-13 évet is spórolnia kellene egy egri ingatlan megvásárláshoz (az ingatlannet.hu által mért decemberi átlagos négyzetméter árak alapján). Az albérletbe kényszerülőknek pedig még egy garzonlakás esetén is az átlagkereset csaknem felét kell letenni az asztalra.

  Forrás: Ingatlannet.hu