gyasz
Életének 87. évében, hosszan tartó betegség után vasárnap elhunyt Berek Katalin érdemes és kiváló művész, a nemzet színésze. A tragikus sorsú, ám nagy küzdő művésznő többször játszott Egerben is, és szintén a Gárdonyi Géza Színházban készült 1993-ban nagy szerepálmára, Az öreg hölgy látogatása című darab főszerepére, melynek megformálását sajnos súlyos agyvérzése megakadályozta.   

Az 1930. október 7-én született Berek Kati már nyolcévesen a Szegedi Nemzeti Színházban szerepelt, így talán nem is meglepő, hogy a Színház- és Filmművészeti Főiskola elvégzése után, 1952-ben már a Nemzeti Színházhoz szerződtették, amelynek 18 éven keresztül volt tagja. Később Győrött, Kecskeméten és Egerben is játszott.

berek_kati_01

Sokat dolgozott, nem kímélte magát – mindene volt a színház. 1993-ban nagy szerepálma, Az öreg hölgy látogatása című darab főszerepére készült a Gárdonyi Géza Színházban, amikor súlyos agyvérzést kapott. Szívósságával és erős akaratával azonban több éves távollét után visszaküzdötte magát a színpadra.

Nagyon súlyos állapotban került kórházba, jobb oldala teljesen lebénult, nem tudott beszélni, egy ideig nem is látott. Az orvosok semmivel sem biztatták, azt mondták, többé nem fog tudni sem járni, sem beszélni, de ő emberfeletti erőfeszítéssel mindkettőt megtanulta újra.

2000-ben a nemzet színészévé választották, 2007-ben pedig Örökös Tagja lett a Halhatatlanok Társulatának. Emellett kétszeres Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes és kiváló művész volt.

berek_kati

Berek Kati kiváló versmondó, és avatott József Attila-előadó is volt. 1972-ben Játszani is engedd… címmel közös zenei albumot adott ki a Sebő Együttessel, zenés-verses műsorukkal együtt járták az országot.

Kedvenc költője Nagy László volt, akinek rendszeresen szavalta verseit előadóestjein, és akitől később Tájkép magammal című, 2004-ben megjelent önéletrajzi könyvének címét is kölcsönözte. Latinovits Zoltán letérdelt és kezet csókolt neki, miután hallotta előadásában Nagy László Menyegző című költeményét.

berek kati

Berek Kati több mint hetven évig volt színpadon: volt Adela Lorca: Bernarda Alba házá-ban, Kata Shakespeare A makrancos hölgy-ében és Elektra Gyurkó László Szerelmem, Elektra című művének címszereplőjeként. 2002-ben ő is szerepelt az új Nemzeti Színház nyitóelőadásán: Az ember tragédiájá-ban a Föld szellemét alakította.

Számos filmben is játszott: a Kis Katalin házassága, az Égi madár, a Próféta voltál, szívem és az Örökbefogadás című filmekben is emlékezetes alakítást nyújtott. Az István, a király című rockopera bemutatóján, 1983-ban a címszereplő anyját, Saroltot alakította.

 berek-kati-most

2006-ban a Thália Színházban lépett utoljára színpadra, a Nénikém, meg én című darabban.

Berek Katinak 1959-től 1974-ig Zolnay Pál rendező volt a férje, fiuk, Zolnay János 1959-ben született.

 

FŐBB SZEREPEI

A legjobbak között játszott, rengeteg díjat kapott, híres volt szuggesztív versmondása.

Az István, a király rockoperában Sarolt, István anyja

Adela (Lorca: Bernarda Alba háza)

Kata (Shakespeare: A makrancos hölgy)

Elektra (Gyurkó László: Szerelmem, Elektra).

Több filmben is szerepelt (Kis Katalin házassága 1950; Égi madár 1957; Próféta voltál, szívem 1968; Örökbefogadás 1975)

 

DÍJAI

1957-ben és 1963-ban Jászai Mari-díjjal jutalmazták a játékát, 1973-ban Kazinczy-díjat kapott. 1970-ben érdemes művész, 1988-ban kiváló művész lett, majd 2000 augusztusában a Nemzet Színésze cím első tizenkét tulajdonosa egyikének választották.