Letartóztatásban várja a tárgyalást a drogtanyát működtető fiatal pár.

A Hevesi Járási Ügyészség vádat emelt két huszonéves elkövetővel szemben, akik két éven át új pszichoaktív anyagokat árultak a kömlői családi házukban.


Az élettársakként együtt élő vádlottak egy faluszéli házban nevelték szerény körülmények között három kiskorú gyermeküket. Mindketten alacsony jövedelemmel rendelkeztek, a férfi álláskeresési járadékban részesült, míg a nő gyermekgondozást segítő ellátást és családi pótlékot kapott.


2018 májusában elhatározták, hogy drogkereskedést nyitnak a lakásukon, és az ebből befolyó pénzzel egészítik ki a jövedelmüket. Tevékenységük folytatása érdekében digitális mérleget és mérőkanalat szereztek be, majd kapcsolatot kerestek olyan, máig ismeretlen személyekkel, akiktől új pszichoaktív anyagokat vásárolhattak. A tiltott anyagot azután kisebb adagokra osztották, majd alumínium fóliába csomagolták, és az így elkészített pakkokat 500 Ft/db áron folyamatosan értékesítették. A kiszerelésre váró port, az adagolásához szükséges eszközökkel együtt a konyhában, négy egymásra helyezett gumiabroncs belsejében tárolták, illetve a kályhában rejtették el.


Az árusítás híre gyorsan elterjedt a faluban, így egyre többen keresték fel a kis házat azért, hogy ott drogot vásároljanak maguknak. Az illegális tevékenység egészen 2020. május 13-áig folyt, amikor a rendőrség házkutatást tartott az elkövetőknél és lefoglalta az általuk aznap beszerzett port és növényi törmeléket. Az eredményes kutatást követően a párt őrizetbe vették, majd a bíróság ügyészi indítványra elrendelte a letartóztatásukat.

Rendőrségi házkutatás

Az élettársakat az ügyészség társtettesként, bűnszövetségben elkövetett új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntettével vádolja, mely bűncselekmény büntetési tétele kettőtől nyolc évig tartó szabadságvesztés.

A Hevesi Járási Ügyészség a vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság végrehajtandó börtönbüntetést szabjon ki a vádlottakkal szemben, emellett tiltsa el őket a közügyek gyakorlásától, mindkettőjük vonatkozásában rendeljen el vagyonelkobzást, valamint kötelezze a két terheltet a nyomozás során keletkezett 659.272 Ft bűnügyi költség megfizetésére, és kobozza el tőlük a bűncselekmény elkövetéséhez használt eszközöket, valamint a házkutatás során lefoglalt drogot. A vallomástételt eddig megtagadó vádlottak vonatkozásában az ügyészség mértékes indítványt tett arra, hogy esetleges későbbi beismerésük esetén a bíróság a férfira négy és fél év, míg a nőre két év időtartamú börtönt szabjon ki.

Forrás: Heves Megyei Főügyészség