A Diabétesz Világnapot minden évben november 14-én ünnepeljük. Ezen a napon született Frederick Banting, akinek Charles Besttel közös gondolata vezetett az inzulin 1922-es felfedezéséhez.

A Világnapot a Nemzetközi Diabetes Szövetség (IDF) és tagszervezetei rendezik meg világszerte. Diabétesz Világnapot első alkalommal 1991-ben szervezett a Nemzetközi Diabetes Szövetség (IDF) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO), látva a cukorbetegség világszerte növekvő terjedését. Azóta népszerűsége folyamatosan nő, ma már több mint 350 millió embert kapcsol össze a világon, köztük az egészségügyi ellátás szakembereit, ápolókat, cukorbetegeket és a társadalom valamennyi tagját.

A két feltaláló

1922. január. 11. -én egy 14 éves fiatalember kapott először inzulint.

 

A Diabétesz Világnap logója egy kék kör – a cukorbetegség nemzetközi jelképe, mely a UNite for Diabetes kampány során került kialakításra. A kék kör egy szimbólum, a cukorbetegséggel küzdő szervezetek és személyek világszintű közösségét jelképezi. A kör valamennyi kultúrában az élet és egészség jelképe. A kék szín az eget jelképezi, mely egyesíti a nemzeteket és egyben az ENSZ zászlójának színe is.

A Diabétesz Világnap alkalmából felkerestük a Heves megyében már több mint 27 éve működő Heves Megyei Diabétesz Szövetséget.  (HEMEDISZ)

A Szövetséget Keller Józsefné elnök mutatja be röviden:

Szövetségünk- amely immár 27 éves fennállását ünnepli- azzal a céllal jött létre, hogy minden téren és minden lehetséges módon segítse a cukorbeteg gyermekeket.  fiatalokat és felnőtteket.

Amit eddig elértünk: 1994-ben létrehoztuk a Diabetes Centert, amely segítő központja lett a Heves megyei cukorbeteg gyermekeknek és felnőtteknek. Az elmúlt 27 évben megszerveztünk és lebonyolítottunk 23 évben  1 hetes nyári tábort, 19 alkalommal 4 napos bentlakásos tanfolyamot. Ezeken a rendezvényeken, a cukorbetegek orvosi felügyelet mellett, megtanulhatták az inzulin beadását, a vércukor mérést, a helyes táplálkozást. Ezen kívül nagyon sok hasznos, praktikus tanácsot kaptak a mindennapi életükhöz. Valamint megismerhették egymást és nagyon jó közösséget alkottak, nagy barátságok jöttek létre. Szerveztünk országos ifjúsági találkozókat is,  17 alkalommal.

Részt veszünk a város vérkeringésében. Ünnepségeken, külső rendezvényeken is szűréseket, igény szerint előadásokat tartunk. Minden évben járunk falvakba, iskolákba, óvodákba szűréseket és előadásokat tartani. A Bródy Sándor Könyvtárral közös szervezésben a Heves Megye könyvtáraiba is ellátogatunk, ahol Egészség nap keretében kóstolással egybekötött előadást és szűrést végzünk.

Különböző szűréseken, prevenciós rendezvényeken megközelítőleg 8-9000 gyermek és felnőtt egészségi állapotát mértük fel a diabétesz szempontjából, akiknél 2-3 %-nál fedeztük fel a cukorbetegség kezdődő, vagy már kiteljesedett tüneteit. 

A cukorbetegség típusai

Fotó: A csapat szűrésre felkészülve/HEMEDISZ

 

Fotó: Diabétesz Világnapi rendezvényen/HEMEDISZ/Eger

A Heves Megyei Diabétesz Szövetség, a világnap alkalmából kezdeményezte, hogy a népszerű közösségi oldalon online “kéküljönek” be a cukorbetegek, hozzátartózóik, és a velük szolidáris emberek. Az akció szlogenje:  “Kéküljünk online”.

Letölthetsz és megnézhetsz  egy rövid bemutatót a cukorbetegségről melyet a HEMEDISZ készített.

ITTdiab-eloadas_világnap2018

Forrás: diabet.hu