Csütörtökön elkezdődik Eger legnagyobb eseménye

Belföld
Fotó: Keller Richárd

Idén harminc borászat száznál is több féle borát kóstolhatják az érdeklődők a XXII. Egri Bikavér Ünnepen, ahol tizenhárom étterem készít borokhoz párosított ételkülönlegességeket.

Július 5-én indul Eger egyik legjobban várt nyári rendezvénye, az Egri Bikavér Ünnep, amelyet már huszonkettedik alkalommal szervez meg Eger Város Hegyközsége. A hevesi megyeszékhely legnagyobb borgasztronómiai fesztiválján idén is több tízezer emberre számít a hegyközség, a rendezvényen itt lesz a borvidék harminc borászata, amelyek száznál is több féle Egri Bikavért, Egri Csillagot és rozét kínálnak majd.

A borünnep mind a négy napján ingyenes koncertek várják az érdeklődőket, az Egri Bikavér Színpadon csütörtökön lesz a VIII. Szepesi György Bárzenész Találkozó nyitókoncertje olyan előadókkal mint Mihályi Réka, Völgyi Zsuzsi, Kökény Attila és Mujahid Zoltán.

A nagyszínpadon pénteken a Soulwave és a Napos Oldal zenekar is koncertezik; utóbbi a Csík zenekar, az LGT, a Tárkány művek zenészeinek új formációja. Az Egri Csillag Színpadon dj-k, vendégeik és különböző formációk a nagyszínpadtól eltérő stílusú zenéket játszanak, idén sok más mellett fellép az Elefánt, Manoya, Szirtes Edina Mókus feat. Jammal és Hangácsi Márton is.

Tavaly Franco Nero olasz színész (b) és Tarlós István Budapest főpolgármestere volt a díszvendég /Fotó: Keller Richárd

Az Egri Csillag Színpadnál a fesztivál minden napján este hat és nyolc óra között kreatív foglalkozásokra várják a gyerekeket, akik az Érsekkertben található hatalmas játszótéren is kikapcsolódhatnak, illetve a cserkészek is szerveznek számukra foglalkozásokat.

Az Egri Bikavér Ünnep csütörtöki napján rendezik Egerben a „Magyar Bor Ünnepe 2018 – Tállya” c. rendezvénysorozat egyik elődöntőjét. A minőségi borfogyasztást népszerűsítő országos bormustra során a hevesi megyeszékhelyen a borászok egy szakmai kóstoló keretén belül egymás borait – természetesen bikavéreket – értékelik, így választják ki az elődöntő nyertesét. Az első 10 helyen végzett bort bemutatják az Egri Bikavér Ünnep nagyközönségének is, csütörtökön este hét órától pedig a fesztiválozók közül maximum 150 főnek lehetősége lesz a közönségdíjas nedű kiválasztására.

A borünnep szombati délutánján traktorok és veterán járművek felvonulásán csodálhatják meg az érdeklődők a matuzsálemeket és azokat a gépcsodákat, amelyek segítsége nélkül nem kerülnének a présházakba az egri borok alapjául szolgáló szőlők. A traktorok és veterán járművek, magyar gyártású motorkerékpárok közül több a fesztivál területén is megtekinthető lesz.

Szombaton jeles eseménynek ad otthont a fesztivál, hiszen az Egri Bikavér Lovagrend a 2012-es év után ismét új tagokkal bővül, akik ünnepélyes avatására az Egri Bikavér Ünnepen kerül sor. Fontos, hogy idén is várja a Magyar Vöröskereszt a „bikavéradókat”, akik egy pohár egri bort kapnak azért, hogy életeket mentenek az Egri Bikavér Ünnepen.

Az egész fesztivál területén ingyenes WIFI-elérést biztosítunk, így az élmények könnyen megoszthatók lesznek akár a fesztivál hivatalos Facebook-oldalán vagy Facebook-eseményén.

(bikaverunnep.hu)

EZT OLVASTA MÁR?

Eger “kaphat főszerepet” Franco Nero következő filmjében – Fotó, videó