Az integrált automata mintafeldolgozó rendszer 100 milliós beruházásból valósult meg a Markhot Ferenc Kórház Központi Laboratóriumában.

Az átadón dr. Szoboszlay István a Központi Laboratórium osztályvezető főorvosa elmondta: a nagyértékű, százmillió forintos beruházással fokozódik a diagnosztikai hatékonyság, javul a preanalitikai minőség és nő a betegbiztonság. Az új automata mintafeldolgozó rendszer működésével lerövidül a leletezési idő is, ami nagyon fontos a gyógyítás szempontjából – emelte ki a főorvos.

Az új automata mintafeldolgozó rendszert jelképesen dr. Vácity József, a Markhot Ferenc Kórház főigazgatója és Kiss Adrienn, a Roche (Magyarország) Kft. Diagnosztikai üzletág kereskedelmi igazgatója indította el a Markhot Ferenc Kórház Központi Laboratóriumában.

Fotó: Birinyi Zsófia

Sokéves együttműködés eredményeként, a Roche Magyarország kiemelt jelentőségű technológiai fejlesztése úgy valósult meg, hogy az ellátást folyamatosan biztosították a laboratórium munkatársai. Heves megye legnagyobb orvosi diagnosztikai laboratóriumának teljesítménye az elmúlt évek alatt jelentősen megnőtt, megemelkedett a mintaszám, különösen az immunkémiai vizsgálatok – hormonok, tumormarkerek, vitaminok korszerű analízise. Utóbbiak száma hét év alatt megduplázódott.

A Központi Laboratórium ellátási területe fokozatosan bővült, a hevesi és parádi vérminták mellett ez év februártól már a füzesabonyi rendelőintézet vizsgálati anyagai is ide érkeznek. Az egészségmegőrzés szempontjából elengedhetetlen fontosságúak a laboratóriumi vizsgálatok, és azt sem szabad elfelejteni, hogy az orvosok 70%-ban ezen eredmények alapján hoznak döntéseket.

Forrás: Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet