A rendszeres kávéfogyasztás újabb előnyét bizonyították be a tudósok.

A demencia megelőzésén túlmenően, a kávé a reggeli edzésnél is toppon tartja az állóképességet, és hosszabb életet biztosít. Az American Heart Association (AHA) legfrissebb kutatásának köszönhetően mindezen előnyök mellé felsorakozik a legújabb: a kávé támogatja a szív egészségét – írja az izeselet.hu gasztrobarangoló portál.

A kutatók a Framingham Heart Study adatait átvizsgálva bukkantak a felfedezésükre. A tanulmányban egészen az 1940-es évektől vizsgálták 15 ezer amerikai étkezési szokásait és szív-és érrendszeri egészségét. Azzal a céllal vágtak bele az adathalmaz átnézésébe, hogy olyan étkezési mintát találjanak, mely csökkenti a szívbetegségek és a stroke kockázatát. Viszont ennél valami érdekesebbre bukkantak.

A felfedezésük szerint a kávéfogyasztás csökkenti a szívelégtelenség, a stroke, és a szívkoszorúér-betegség kialakulásának kockázatát. Azok, akik napi 2 dl kávét ittak, néhány százalékkal (5-8) kevésbé voltak hajlamosak az előbb említett betegségekre.

További tanulmányokon (Cardiovascular Heart Study, éa Atherosclerosis Risk In Communities Study) is elvégezték a vizsgálatokat, és ugyanezen eredményre jutottak. Viszont az AHA megjegyzi, hogy csupán kapcsolat áll fönt a kávéfogyasztás és a szív egészsége között, nem pedig ok-okozati összefüggés.