Mint közismert, Nyitrai Zsolt fideszes országgyűlési képviselő kezdeményezésére tavaly május óta minden nap 15 óra 52 perckor egy díszlövés dördül el az egri vár Zászlódombjáról, hogy hirdesse az 1552-es győzelem dicsőségét.

Fotó: Keller Richárd

Gyakran előfordul, hogy a díszlövést egy illusztris vendég adja le 15 óra 52 perckor. Pénteken dr. Lőrincz György, egri borász, Heves Megye Nagykövete mutatta meg milyen jól bánik a puskával Nyitrai Zsolt, fideszes országgyűlési képviselő, miniszterelnöki megbízott, az Egri Borbarát Hölgyek és az Egri Bikavér Borlovagrend tagjai jelenlétében.

A kiváló borász egy interjúval is megtisztelte hírportálunkat. Lőrincz György beszélt nekünk az Egri Bikavér hungarikummá válásának jelentőségéről, valamint nagyköveti feladatairól.

 

Névjegy: Dr. Lőrincz György

  • 1991-ben szerzett diplomát a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetemen, 1998-ban ugyanott doktorált, 2011-2014 között a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola hallgatója.

  • 1985-1992 között OB-I osztályú vízilabdázó, 1994-ig az Egri Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet borásza, 1995-2002 között az EGERVIN technológiai vezetője, ezt követően a St Andrea Szőlőbirtok vezetője, borásza, társtulajdonosa.

  • 2007-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével tüntették ki, 2008-ban a Borászok borásza, 2009-ben az Év Bortermelője, 2013-ban megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjét.

Háttérinfó a St. Andreáról

A St. Andrea Szőlőbirtok négy településen kilenc dűlőben, összesen 45 hektáron művel szőlőt. Egri borházasításai, a vörös bikavérek és a fehér egri csillagok nemzetközi szinten is ismertek és kedveltek.

Fotó: Keller Richárd