Fotó: Keller Richárd
A napokban munkába állítják a kútfúró gépet, amely értékes “kincs” után kutat /Fotó: Keller Richárd
Ha 1000 méter mélyen azt találják, amire a szakemberek “gyanakszanak”, komolyan felértékelődhet a város.

Egyik olvasónk, Anna hívta fel a figyelmünket arra, hogy Eger északi részén a Rutin pálya melletti telken látványos munkálatok kezdődtek.

Fotó: Keller Richárd
Fotó: Keller Richárd

Hírportálunk elsőként kiderítette, hogy az említett, magántulajdonban lévő telken próbafúrást végeznek a napokban. Bár a tulajdonos egyelőre nem kívánt nyilatkozni kameránk előtt, azt azért megtudtuk, hogy a munkálatok minimum egy, de akár több hónapig is eltarthat, ugyanis a Demjénből érkező kútfúrók ezer méter mélyre hatolnak.

Fotó: Keller Richárd
Fotó: Keller Richárd

Bár még hivatalosan meg nem megerősített információ, de hírportálunk biztos forrásból tudja: a próbafúrás oka az, hogy a szakemberek termálvízet feltételeznek a telken. Ha ez bebizonyosodik, akkor mintát vesznek, hogy meghatározzák alkotóelemeinek arányát és minőségét.

Termálvíz vagy hévíz az a rétegvíz, amelynek hőmérséklete meghaladja a 30 celsius fokot. A víz hőfokát az adott terület geotermikus gradiense határozza meg. Európában ez az átlagérték 33 m/°C, Magyarországon 20 m/°C. Ez azt jelenti, hogy hazánkban relatíve kisebb mélységből hozható a felszínre a termálvíz. A termálvíz fogalmát a hétköznapokban gyakran helytelenül azonosítják a gyógyvíz fogalmával. A gyógyvíz egy következő szint, jogi fogalom, megnevezés, melyet csak az adott ország rendelete alapján használhatnak gyógyító hatású ásványvízek, borvízek, és termálvízek.

Mindenesetre elképesztően izgalmas dolog kezdődik Felsővárosban, amellyel az egész város még jobban felértékelődhet. A telek tulajdonosa ugyanis termál hotelt épít, ha bebizonyosodik, hogy a telek termálvízzel rendelkezik.

probafuras

Az Egri Sztorik folyamatosan beszámol a fejleményekről, és nagyon drukkol, hogy nyilván csak szimbolikusan, de Eger és a Felsőváros legyen a Gyógyvizek Völgyének északi kapuja.

AJÁNLJUK MÉG

Átadták a demjéni tófürdő-komplexumot – Fotók