A Gyöngyösi Járási Ügyészség állatkínzás vétsége miatt emelt vádat azzal a férfival szemben, aki bosszúból – abban a feltevésben, hogy a szegény pára előzőleg megette a tengerimalacait – brutális módon megölt egy macskát.

A vádlott a bűncselekményt idén nyáron követte el, egy júliusi napon, amikor egy be nem azonosított szúró eszközzel kivégezte a szomszédos családi házban lakó középkorú pár házi macskáját. A megölt állat egy előzőleg egy menhelyről elhozott cica volt, azt a szomszédok nagy szeretettel gondozták, jól tartották, rendszeresen vitték állatorvoshoz.

A cselekményre a reggeli órákban derült fény, amikor a macska gazdája rajtakapta a vádlottat amint a véres tetemet éppen bedobta a saját szemeteskukájába.

A Gyöngyösi Járási Ügyészség a vádiratában a büntetlen előéletű, középkorú terhelttel szemben próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetés kiszabását indítványozta.

A férfival szemben ugyanakkor a vádemelést követően a Heves Megyei Főügyészség közjogi szakága is fellépett, mivel a cselekményével megszegte az állatvédelmi törvény szigorú rendelkezését, mely szerint állat életét elfogadható ok, vagy körülmény nélkül kioltani nem szabad.

A Heves Megyei Főügyészség keresetlevél benyújtásával pert indított a férfi ellen, annak érdekében, hogy a polgári bíróság három év időtartamban tiltsa el őt az állattartástól.

Heves Megyei Főügyészség

Címlapkép: Illusztráció