Életveszélyt okozó testi sértés bűntette miatt emelt vádat a Heves Megyei Főügyészség egy 42 éves férfival szemben, aki baseball ütővel okozott kis híján halálos sérülést egy nála tizenkét évvel fiatalabb sértettnek.

A sértett 2019. június 20-án délután Hevesen az egyik helyi kocsma előtt beszélgetett az ismerőseivel, amikor váratlanul odaszaladt hozzá a vádlott, és a magánál tartott, alumíniumból készült baseball ütővel fejbe vágta őt, mivel azt feltételezte, hogy köze lehet egy olyan lopáshoz, amit korábban ismeretlen tettesek a sérelmére követtek el.

A sértett az ütés hatására eszméletét vesztve összeesett az utcán, de hamarosan talpra állt, és hazament. Az otthonában azonban nem sokkal később rosszul lett, ezért a mentők kórházba szállították, ahol sürgősséggel életmentő műtétet kellett végrehajtani rajta.

Az ügyben nyomozás indult, melynek során a kirendelt orvosszakértő megállapította, hogy a fejet ért ütés, illetve a földnek csapódás következtében a sértett koponyatörést szenvedett, amihez az agyállományt körbevevő, úgynevezett keményburok feletti és alatti vérzés társult. Ez a koponyán belüli vérzés térszűkítő hatású, az érhálózat megszakadt vékony ereiből kiszivárgó vérömleny egyre jobban nyomja magát az agyat, melynek következtében végül akár le is állhat annak működése.

Erre, a hasonló sérülések esetében akár ökölvívóknál is tapasztalható mechanizmusra tekintettel a vádlott által okozott sérülés életveszélyes volt, a közvetlen életveszélyt csak a szakszerű és időszerű orvosi beavatkozás hárította el.

A büntetett előéletű vádlott esetében a főügyészség végrehajtandó börtönbüntetés kiszabásra és a közügyek gyakorlásától történő határozott idejű eltiltásra tett indítványt a vádiratában.

Forrás: Heves Megyei Főügyészség

Címlapkép: Illusztráció