Az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc hatvanegyedik évfordulója alkamából díszünnepséget rendeztek az egri Gárdonyi Géza Színházban hétfőn. Íme a legfontosabb események.

Habis László polgármester köszöntőjében felidézte: tavaly a hatvanadik évforduló tiszteletére szervezett emlékévben – a még köztünk élő történelmi tanúk részvételével – számos programból választhattak az egriek a riportfilmtől a különböző színvonalas kiállításokig. 

Nyitrai Zsolt, fideszes országgyűlési képviselő arról beszélt: az emlékévben egyebek mellett két falfestményt is átadtak az egri Felsővárosban, amely megemlékezik az 1956-os forradalomról és szabadságharcról.

Nyitrai – mint minden évben- ismét ígéretet tett arra, hogy Lenkey János szülőházában megnyílik majd a Szabadság Háza, és bejelentette, hogy az Eszterházy Károly Egyetemen egy emlékpont felállítását kezdeményezi a forradalmár hallgatók és tanárok tiszteletére, hiszen az események központjai gyakran az egyetemek voltak.

A díszünnepségen “Szent lobogás” címmel emlékműsort mutattak be a Gárdonyi Géza Színház tánc- és színművészei, majd az emlékezők megkoszorúzták a Hatvani kapu téri ’56-os emlékművet.

Az egri önkormányzat az alábbi egri kiválóságok teljesítményét ismerte el az ünnepségen:

A sport területén végzett kiemelkedő tevékenységéért „Pro Agria” szakmai díjat adományozott Gyulavári Zoltán, vízilabda edző részére az egri önkormányzat.

Kimagasló sportolói tevékenységéért az „Eger Kiváló Sportolója” kitüntetést Széles Bálint atléta, az Egri Sportiskola Sportegyesület atlétika szakosztályának sportolója kapta, kimagasló tanulmányi eredményéért a „Kiváló Egri Diák” elismerést Illés Gergely vehette át.

Az „Eger Város Jó Tanulója, Jó Sportolója” kitüntetést Juhász Franciskának, az egri Hunyadi Mátyás Általános Iskola tanulójának, az Egri Úszóklub Sportegyesület tagjának és Majoros Rózsa Evelinnek az Eszterházy Károly Egyetem Gyakorló Általános, Közép-, Alapfokú Művészeti Iskola és Pedagógiai Intézet tanulójának, az Egri Sakk és Ritmikus Gimnasztika Sport Klub tagjának adományozták.