MTI fotó: Komka Péter
Ünnepi rendezvényt tartottak az Egri csillagok című magyar játékfilm forgatásának 50. évfordulója alkalmából hétfőn Mohorán a Tolnay Klári Emlékházban; az esemény, amelyen részt a film főszereplői közül többen is részt vesznek, egyben tisztelgés volt Várkonyi Zoltán Kossuth-díjas rendező életműve előtt.

Várkonyi Zoltán ötven éve kezdte forgatni a Gárdonyi Géza azonos című regénye nyomán készült filmet, amelyet 1968-ban mutattak be. 

A Nógrád megyei Tolnay-emlékházban szervezett múltidéző beszélgetésen részt vett a Cecey Évát alakító Venczel Vera, a Bornemissza Gergelyt megformáló Kovács István, Benkő Péter (Török Jancsi), Pécsi Ildikó, aki az az egyik várvédő nőt játszotta, valamint Kemenes Fanni jelmeztervező és Ordódy György rendező, Várkonyi Zoltán rendező akkori asszisztense. 

MTI fotó: Komka Péter

A Tolnay Klári Kulturális és Művészeti Egyesület által szervezett ünnepségen Berecz Mátyás, az egri Dobó István Vármúzeum igazgatója, Habis László, Eger polgármestere és Balla Mihály Nógrád megyei országgyűlési képviselő mondott köszöntőt. 

Az augusztus 14-i program díszvendégei között volt Várkonyi Zoltán fiának özvegye, Várkonyi Éva, és unokája, Várkonyi Gáspár.

MTI fotó: Komka Péter

A rendezvényt borbemutató is kísérte, amelyen egri bikavért és fehér párját, egri csillagot kóstolhattak az érdeklődők. Kiállítás nyílt Kemenes Fanni jelmezrajzaiból és az Egri vár ostromrajzaiból, korabeli jelmez- és kellékkiállítást rendeznek a Balla Bence Films produkcióiból, valamint Benke Ádám képzőművész a törökvész korát idéző grafikáiból. 

A műsorban közreműködött Szenográdi Noémi és Koplányi-Bárány Tímea gitárművész, valamint az Egri Vitézlő Oskola tagjai.

(MTI)