Átveszi a visontai napelembizniszt az állam Mészáros Lőrinctől

Belföld
A Heves megyében is nagyot kaszáló “üzletember” eddig állami megrendeléseken keresztül jutott elsősorban pénzhez, most először fordul elő, hogy egy céget ő ad el az államnak.

Átveszi a visontai napelembizniszt az állam Mészáros Lőrinctől – tudta meg a 444.hu.

Orbán Viktor “bizalmasa”, aki jelenleg a leggazdagabb magyar –  idén márciusban lett a a Mátra Energy Holding Zrt. tulajdonába került visontai Mátrai Erőmű Zrt. részvényeinek többségi tulajdonosa egyik cége révén. Ezzel a “hadművelettel” és a cseh partner kivásárlásával Mészáros megszerezte a visontai telephelyén hét blokkal működő villamos-erőművet, a hozzá tartozó ipari parkot, két, külszíni fejtésű lignitbányát Visontán és Bükkábrányban, valamint az ország egyik legnagyobb, 16 megawatt összteljesítményű, több mint 72 ezer panelből álló naperőművét.

Ez utóbbiról a 444.hu egy úgynevezett DD (Due Diligence), azaz bevásárlás előtti átvilágítás nyomán most kiderítette, hogy Mészáros Lőrinc túlad a napelemparkon, átpasszolva azt (valószínűleg jó pénzért) az államnak. A vevő várhatóan a Magyar Villamos Művek (MVM) lesz, amely racionalizálásra (értsd: leépítésekre) készül.

Az ország legnagyobb naperőmű-parkját 2015-ben indította be a korábbi német tulajdonos, a park 16 MW-ot kapacitásával mintegy 4000 háztartást tud ellátni árammal.

Korábban már megírtuk, hogy megyénkben is nagyot kaszál a “kiváló üzleti érzékkel” megáldott “üzletember”, aki a médiában, a szállodaüzletben és a feldolgozó iparban is szerencsét próbált. A miniszterelnök bizalmasa közvetett módon, több cégen keresztül megvette a becsődölt egerszalóki Saliris Resort Spa & Konferencia Hotelt és a – régebben a Questor vagyonhoz tartozó – Lifestyle Hotel Mátrát, illetve a Hunquest Hotel szállodalánc megvásárlásán keresztül az egri Hotel Flóra és a galyatetői Grand Hotel Galya is az övé lett.

A szállodai hadművelet csak a kezdete volt üzleti kalandozásainak megyénkben, mert az Opimus Press Zrt-n keresztül a Médiaworks tulajdonosává is vált, melynek immár 12 megyei lapja van, köztük a Heves Megyei Hírlap és a Heol.

Üzleti sikerei nem értek ezzel véget, ugyanis a szilvásváradi lipicai lovas központot is cége építhette fel a kormány által többszörösen megemelt, 6,8 milliárd forintos végösszegű forrásból. Az első épületet, a fedeles lovardát idén 2016 novemberében át is adták. Ezek mellett ő oldja meg az egri kórház étkeztetésének megterhelő feladatát, és az országban egyedüli “vállalkozóként” egy búzafeldolgozó üzemmel is rendelkezik.

 

EZ IS ÉRDEKELHETI

Hivatalos: Mészáros Lőrinc megvette a Mátrai Erőművet is megyénkben, íme a teljes “portfóliója”

 

Hivatalos! “A jóisten, a szerencse és Orbán Viktor jóvoltából” Mészáros Lőrinc a leggazdagabb magyar

Mészáros Lőrinc az egri kórház étkeztetésének “terhét” is magára vállalta