Archív fotó: Keller Richárd
Az Eger Önkormányzata által elnyert egymilliárd forintos, közterületi fejlesztésekre fordítható kormányzati forrásból első ütemben 22 területen újul meg út- és járda.

A He-Do – Penta Konzorcium szeptember 7-én megkezdte a kivitelezést, mellyel jó ütemben haladnak – tájékoztatta hírportálunkat az egri önkormányzat.

Csütörtökön már a felső kopóréteget terítik az Arany János utcai bölcsőde előtti bekötőútra, pénteken a Tittel Pál-, jövő hét elején pedig az Olasz utca érintett szakaszának aszfaltozása következik. A szeptember 18-ával kezdődő héten megkezdődik a Tizeshonvéd és a Radnóti utcák felújítása.

Szeptember 18-án, hétfőn kezdődik egy kiemelt jelentőségű fejlesztés: az egri, egymilliárdos infrastrukturális fejlesztési projekt keretében a teljes Almagyar utca, valamint a Kossuth utca Almagyar- és Egészségház utca közötti szakasza megújul. A program a következőket tartalmazza:

 • 400 méter út felújítása

 • mindkét oldali járda felújítása, összesen 4000 m2 aszfalt burkolattal

 • 1db buszmegálló újjáépítése tartós, bazaltbeton megoldással

 • a szükséges akna-fedlapok szintbe emelése és szegélykövek javítása

 • a Kossuth utcai patakhíd vízszigetelésének cseréje és új járófelület kialakítása

 

Az önkormányzati beruházási programhoz kapcsolódóan – alvállalkozó útján – a Heves Megyei Vízmű Zrt. is elvégzi a szükséges vezetékcseréket és más beavatkozásokat. Többek között egy, még az 1920-as években lefektetett ivóvíz vezetéket is kicserélnek majd a belvárosi szakaszon. A rekonstrukciót négy ütemre bontják, a teljes munkafolyamat várhatóan hat hetet vesz majd igénybe és decemberig tart.

 1. ütem: Szarvas tér és Almagyar köz között
 2. ütem: Almagyar köz – Tinódi tér között
 3. ütem: Tinódi tér – Hibay Károly utca között
 4. ütem: Hibay Károly u. és Egészségház u. között

 

Egy-egy vezetékcsere-ütem végéhez kapcsolódik majd az önkormányzati program keretében megrendelt, jelentős út- és járda felújítás.

A felbontással, vezetékcserével közvetlenül érintett terület a Szarvas téri körforgalomtól indulva az Almagyar utca teljes hossza, majd a Tinódi tértől indulva a Kossuth Lajos utca, egészen az Egészségház utcai kereszteződésig.

A vízmű beruházásának keretében megépül:

 • 26 folyóméter DN250 KPE gerincvezeték
 • 263 folyóméter DN110 KPE gerincvezeték
 • 30 db DN32 KPE házi bekötés
 • 4 db föld feletti tűzcsap
 • 1 db vasbeton tolózár akna

 

A legfontosabb tudnivalók az érintett egriek és a közlekedők számára

Az 1. ütem kivitelezése során a Szarvastér és az Almagyar-köz közötti útszakaszon nem lehet gépjárművel közlekedni. A kerülő útvonal: Szarvas tér – Kertész út – Petőfi tér – Gólya u. – Almagyar köz – Almagyar utca – Kossuth Lajos utca.

Az autóval közlekedőknek azt tanácsolják, hogy csak a legszükségesebb esetben vegyék célba az Almagyar és Kossuth utca környékét. Akinek halaszthatatlan elfoglaltsága miatt mindenképpen be kell hajtania a város érintett részére, az előzetesen feltétlenül tájékozódjon a forgalmi lehetőségekről és induljon el a szokásosnál hamarabb.

A felújítási munkák alatt végig megközelíthető lesz a Hibay Károly utca, a Fazola utca és a Dobó utca is. Erre a területre továbbra is csak az érvényes engedéllyel rendelkező autósok hajthatnak be. Az építési ütemeknek megfelelően – átmeneti jelleggel, folyamatosan – megszűnnek a Kossuth utca melletti parkolási lehetőségek, ám az autósok továbbra is megközelíthetik és használhatják Buttler-ház melletti (Gólya utca) parkolót.

A gépjárműveikkel a Gólya utcában és az Almagyar-közben csak a kijelölt helyeken várakozzanak, figyeljék és tartsák be a közlekedési táblák utasításait, hogy a jelentősen megnövekvő forgalom a lehető leggördülékenyebben áthaladhasson a területen. (Az áruszállításban érdekeltek számára fontos információ, hogy a munkálatok miatt 3,5 tonnás súlykorlátozásra is kell számítani az említett területen.)

A buszos, közösségi közlekedésben fontos változások állnak be, erről a KMKK Zrt. ad részletes tájékoztatást a megállókban és saját honlapján. A legfontosabb, hogy a beruházás ideje alatt a buszforgalmat és átmenő forgalmat a Szarvas téri körforgalomnál elterelik a Kertész és Hadnagy utca felé. Szeptember 18-tól kezdődően az Almagyar utcai megálló „kiesik” a közlekedésből, a járatok a Szarvas térről a Hadnagy út felé veszik az irányt.

A Kertész úton, a Hadnagy utcai csomópontot követő, első megálló sem működik majd, hiszen a belváros irányába haladó járat nem a Kertész úton halad tovább, hanem átkanyarodik majd a Hadnagy útra. Változás áll be a Líceum előtti buszmegállónál is: a buszpályaudvar felé közlekedő járatok a Hadnagy úton érkeznek, kihagyják a Kossuth utcát. A városból kifelé haladó buszokra ugyanakkor a megszokott megállókban is fel lehet majd szállni, az Egészségház utcán keresztül közlekedő járatok mind a Líceum, mind a Bitskey Uszoda előtt megállnak.

Az Almagyar- és Kossuth utcai lakosok és a közületek az építés ideje alatt megközelíthetik az ingatlanokat, ideiglenes forgalmi rend bevezetésével biztosítjuk számukra a közlekedést. Emellett az érintett tulajdonosok részére Eger Önkormányzata ingyenes parkolóhelyet tart fenn. A felújítást végző konzorciummal és az Egri Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft-vel együttműködésben a hulladékszállítási napokon az eddigiekhez hasonlóan elegendő lesz a házak elé kikészíteni a gyűjtőedényeket.

A gyalogos közlekedés folyamatosan biztosított lesz a munkaterületen, valamint az akcióterület kerékpáros útvonalai is járhatók lesznek a következő hetekben.