EGY TRAKTOR CSALÁRD ÉRTÉKESÍTÉSÉBŐL SZÁRMAZÓ PÉNZT MOSOTT TISZTÁRA EGY FÉRFI. GYORSAN LEBUKOTT.

Egerben a Heves Megyei Főügyészség vádat emelt az ellen a 44 éves egri férfi ellen, aki az egyik népszerű internetes hirdetési felületen csalási szándékkal eladásra kínált traktor vételáraként átutalt több millió forintot a hirdetést feladó, ismeretlenül maradt személy megbízásából felvette, majd azt a részére átadta.

A vádlott egy ismeretlen személy rábírására még 2019 áprilisában számlát nyitott egy egri bankfiókban, amire azért volt szükség, hogy arra a megbízója, a csalás tényleges elkövetője személyazonossága titokban tartása mellett – az általa elkövetett bűncselekményből származó pénzt tudjon majd átutaltatni. Ezt követően az ismeretlenül maradt személy 2019. május 2-án álnéven regisztrált az internetes portálon, ahol másnap egy igen kecsegtető, képpel is illusztrált hirdetést adott fel egy kitűnő műszaki és esztétikai állapotú traktort kínálva eladásra.

A hirdetésre hamar jelentkezett a sértett, aki a megegyezést követően a traktor vételáraként 2.500.000 Ft-ot utalt át az ál-eladó neki megadott, a vádlott által nyitott bankszámlára. Ezután a megtévesztő hirdetés az oldalról azonnal törlésre került, annak feladója elérhetetlenné vált, a traktor pedig soha nem került a sértett részére leszállításra.
Az ismeretlenül maradt csaló 2019. május 6-án értesítette a vádlottat, hogy pénz érkezett a számlájára, aki ezután összesen 2.460.000 Ft-ot vett fel a pénzintézetben úgy, hogy a körülmények alapján tisztában volt azzal, hogy ez a pénz büntetendő cselekményből származik.

A vádlott az így felvett pénz átadásakor, a közreműködéséért 600.000 Ft-ot kapott az őt a bűncselekmény elkövetésére rábíró ismeretlen személytől.
A Heves Megyei Főügyészség a büntetett előéletű, visszaesőnek minősülő vádlott ellen pénzmosás bűntette miatt emelt vádat.

A főügyészség indítványozta, hogy a bíróság a vádlottal szemben a bűnössége beismerése esetén két év szabadságvesztést szabjon ki, emellett kettő évre tiltsa el a közügyek gyakorlásától, valamint alkalmazzon vele szemben vagyonelkobzást is.

Forrás: Heves Megyei Főügyészség

Címlapkép: Illusztráció