A Pfizer-BioNTech és a Moderna vakcinák után hamarosan érkezik a kínai oltóanyag is.

A kormány megállapodott a Sinopharm nevű kínai gyártóval, és az első szállítmány akár egymillió adagos is lehet – jelentette be Gulyás Gergely csütörtökön. A miniszter szerint már csak attól függ, hogy a magyar hatóságok milyen gyorsan adják meg az engedélyt a vakcina bevetésére.

Már azt már hosszú ideje kommunikálja a kormány, hogy kínai vakcinákról tárgyal, most először hangzott el konkrétan, hogy melyik gyártó készítménye érkezhet az országba.

A legtöbb részletet Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter árulta el még novemberben, amikor azt mondta, három gyártóval állnak kapcsolatban, ebből egy állami vállalat, ezzel már alá is írták az együttműködési megállapodást, amellyel regisztrálták a vásárlási szándékukat.

Kínában négy vakcina jár a klinikai tesztek utolsó fázisánál, de már azt megelőzően is engedélyezték a használatukat – éppen emiatt kaptak a kínai vakcinák az oroszhoz hasonlóan sok kritikát: a transzparens adatközlés és a legtöbb alannyal végzett harmadik tesztfázis kihagyása, vagy legalábbis beelőzése miatt.

A négy vakcinából kettőt fejleszt a Sinopharm, egyet a Sinovac és egyet a CanSino nevű gyártó. Az első három inaktívált vírusok alapul, a CanSinóé (amelyről egyébként a legkevesebbet tudni) modernebb, virálisvektor-alapú, hasonlóan az AstraZeneca, a Janssen és az oroszok által fejlesztett vakcinához. Szijjártó novemberi szavai szerint mindhárom gyártó készítménye felmerült itthon.

Annak, hogy a Sinopharm lett a befutó, örülhetünk, mert az ő vakcinájukról biztatóbb hírek érkeztek, mint a másik, világszerte vizsgált oltóanyagról, a Sinovac gyártmányáról.

A Sinopharm vakcinája a kínai hatóságok vizsgálata szerint 79 százalékos hatásosságú, a készítményt szintén vizsgáló és helyben elő is állító Egyesült Arab Emírségek szerint pedig 86 százalékos. Mindkét eredmény jónak számít – az európai engedélyezés küszöbén álló AstraZeneca vakcinájáéhoz mérhető –, és a gyártó szerint a koronavírus újabb variánsai ellen is hatásos a vakcina.

Telex