Két arany-, két ezüst- és egy bronzérem a keddi magyar termés a tokiói olimpián: a kajakos Kopasz Bálint és a birkózó Lőrincz Tamás lett első, a finndingis Berecz Zsombor, valamint a kajakos Varga Ádám végzett a második helyen, míg a Kozák Danuta, Bodonyi Dóra kajakkettes zárt harmadikként a japán fővárosban.

Magyar idő szerint már éjszaka megkezdődött az éremeső a tokiói olimpián, ahol a kajakosok remekeltek. Parádés verseny után Kopasz Bálint első, Varga Ádám pedig második lett kajak egyes 1000 méteren. Ebben a számban a magyarok legutóbb az 1968-as mexikóvárosi játékokon örülhettek győzelemnek Hesz Mihály révén.

Az aranyérmes Kopasz Bálint (k), az ezüstérmes Varga Ádám (b) és a bronzérmes a portugál Fernando Pimenta (j) a férfi kajak egyesek 1000 méteres versenyének díjátadójánFORRÁS: MTI/KOVÁCS TAMÁS

A női K-2 500 méteren a Kozák Danuta, Bodonyi Dóra duó bronzérmet nyert, a szám másik magyar egysége, Csipes Tamara és Medveczky Erika negyedikként ért célba. Női K-1 200 méteren Lucz Dóra a 6., Kárász Anna pedig a 16., míg férfi C-2 1000 méteren az Adolf Balázs, Fejes Dániel egység összesítésben a 11. lett, miután a B döntőben a 3. helyen végzett.

Bodonyi Dóra és Kozák Danuta a bronzéremmelFORRÁS: AFP/PHILIP FONG

Lőrincz Tamás olimpiai bajnok lett a kötöttfogású birkózók 77 kilogrammos kategóriájában,miután a döntőben 2-1-re legyőzte a kirgiz Akzsol Mahmudovot. A BHSE 34 éves versenyzője sikerével megkoronázta pályafutását, mert egy világ- és négy Európa-bajnoki cím után a pályafutásából hiányzó ötkarikás aranyérmet is begyűjtötte. Kilenc éve a londoni játékokon – még 66 kilósként – második lett. Győzelmével nemcsak teljessé tette medálgyűjteményét, hanem a súlycsoport regnáló olimpiai, világ- és Európa-bajnokaként vonul vissza.

Az aranyérmes Lőrincz Tamás a férfi kötöttfogású birkózók 77 kilogrammos kategóriájának eredményhirdetésénFORRÁS:
MTI/ILLYÉS TIBOR

 

Finndingiben izgalmas éremfutam végén Berecz Zsombor ezüstérmes letta brit Giles Scott mögött. Berecz ugyan megnyerte a futamot, Scott azonban bejött negyediknek, ami számára címvédést jelentett. Ez a magyar vitorlázás második ötkarikás medálja, az elsőt a Detre testvérek, Szabolcs és Zsolt szerezték az 1980-as moszkvai játékokon, amikor a harmadik helyen végeztek Repülőhollandiban.

Az ezüstérmes Berecz Zsombor a vitorlázók Finndingi versenyének éremfutama utáni eredményhirdetésenFORRÁS: MTI/CZEGLÉDI ZSOLT

A magyarok az éremtáblázaton a keddi versenynapot követően négy arany-, négy ezüst- és három bronzéremmel a 13. helyen állnak.

A keddi magyar érmesek és pontszerzők

ARANY: Kopasz Bálint (kajak-kenu, K-1 1000 m), Lőrincz Tamás (birkózás, kötöttfogás, 77 kg)

EZÜST: Varga Ádám (kajak-kenu, K-1 1000 m), Berecz Zsombor (vitorlázás, Finndingi)

BRONZ: Kozák Danuta, Bodonyi Dóra (kajak-kenu, K-2 500 m)

4. hely: Csipes Tamara, Medveczky Erika (kajak-kenu, K-2 500 m)

5. hely: Szőke Alex (birkózás, kötöttfogás, 97 kg)

6. hely: Lucz Dóra (kajak-kenu, K-1 200 m)

(ORIGO-Sport)