A 2005-ben meghirdetett A Nagy Könyv országos felmérés és programsorozat kapcsán Gárdonyi Géza: Egri csillagok könyve lett Magyarország legnépszerűbb regénye, vagyis A Nagy Könyv.

Idén, az író halálnak 100 évfordulóján, a „Gárdonyi 100” programsorozathoz kapcsolódva a Dobó István Vármúzeum és a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár sikeres közös pályázatának köszönhetően ősszel egy különleges Egri csillagok kiadványt vehetnek majd kézbe az érdeklődők.

Ez egy Nagy „Nagy Könyv” lesz, ugyanis az író életében megjelent négy kiadás – 1901, 1905, 1909, 1913 – szövegváltozatait egyetlen kötetben lehet majd egyszerre olvasni! Gárdonyi folyamatosan változtatott, csiszolt az eredeti szövegen, a kiadványnak köszönhetően pedig laponként és mondatonként egymás mellett láthatjuk, hogy hogyan nyerte el 15 év alatt végleges formáját a regény.

A digitalizálás után ezzel lehetővé válik az egyes szövegváltozatok elemzése is. Az ehhez szükséges számítógépes háttér kidolgozását Nagy Ádám János villamosmérnök, Gárdonyi-kutatónak és Keller Péter, család- és Gárdonyi kutató, Gárdonyi Géza dédunokájának többéves közös munkája tette lehetővé. Ez később egy szövegkritikai kiadásnak is az alapja lehet.

A tervek szerint még a nyáron nyomdába kerül ez a speciális, több mint 700 oldalt tartalmazó 4 az 1-ben Egri csillagok kiadvány, kiegészülve egy kis tanulmánnyal. A limitált példányszámban megjelenő könyv bemutatója a tervek szerint 2022. októberében lesz.

Előtte azonban a vállalkozó kedvű irodalombarátok, vagyis diákok, egyetemi hallgatók, tanárok, az olvasók segítségét kérjük. Közösségi lektorok jelentkezését várjuk! Miért és hogyan? Úgy gondoltuk, hogy a Nagy „Nagy Könyv” létrehozása egy igazi közösségi élmény is lehet. Olyan, mint amikor 2005. december 15-én kihirdették a TV-ben, hogy az Egri csillagok lett Magyarország legnépszerűbb regénye. Ehhez viszont minél több embert szeretnénk bevonni. Az egyes kiadások feldolgozás előtt beszkennelt eredeti szövegét kellene összehasonlítani a most betördelt verzióval és ahol szükséges, ennek alapján javítani. Minél többen vagyunk, annál kevesebb oldal jut egy emberre. A segítők neve is bekerül majd a Nagy „Nagy Könyvbe”.

A jelentkezéseket a tozser.istvanne@brody.iif.hu e-mail címre várjuk. A pontos részleteket a jelentkezők ezt követően kapják meg.

Dobó István Vármúzeum.

Címlpkép: Illusztráció