A Heves Megyei Baleset-megelőzési Bizottság tanácsai a közlekedőknek.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint az elkövetkező napokban jelentős lehűlés és nagyobb mennyiségű eső, havazás várható megyénkben. Erre való tekintettel a délutáni óráktól kezdve a Mátra, illetve a Bükk érintett útjain csak akkor induljon útnak, ha az feltétlenül szükséges és a járműve megfelelő állapotban van!

A havazás és a hideg időjárás komoly próbára teszi a járműveket, ezért nagyon fontos, hogy elindulás előtt jól felkészített, biztonságos, megfelelő műszaki állapotú járművel induljunk útnak.

  • A gépjárműveket ajánlatos alaposan átnézni, megvizsgálva minden biztonsági berendezést és tartozékot. Elengedhetetlen az akkumulátor, a gumiabroncsok, a világítás és a fékrendszer ellenőrzése.
  • A téli közlekedés kapcsán a gépkocsival történő közlekedés fontos kelléke lehet a jól működőablaktörlő, a jégkaparó, a jégoldó spray, a megfelelő ablakmosó folyadék vagy a páramentesítő.
  • Ebben az időszakban kiemelt szerepet kap a jó minőségű és állapotú téli gumiabroncs használata. Kerüljék az olcsó, elöregedett, kopott téli abroncsok használatát. E helyett csak jó minőségű, minimum 8 mm profilmélyégű, 2-3 évnél nem régebbi téli abronccsal felszerelt járművel keljenek útra. A megfelelően megválasztott téli autógumikkal vészfékezés esetén jelentősen lerövidül a féktávolság, mely főleg az autópályákon nagy sebességgel való közlekedés esetén akár életet is menthet. A téli gumik használata a csapadék kellő elvezetésével és a biztonságosabb úttartással a zord körülmények közötti egyenletes haladást biztosítja.
  • Hosszabb utazás esetén szükség lehet takaróra, melegebb ruhadarabokra, vontatókötélre, fagymentesítő zárolajozóra, elegendő mennyiségű élelmiszerre és italra is.

Gépjárművezetőként ebben az időszakban a szokásosnál jóval körültekintőbben, óvatosabban kell közlekedni.

  • A téli időszakra jellemző havas, csúszós utak komoly odafigyelést igénylenek. Nedves útfelületen jelentősen nő a fékút, a féktávolság, a hirtelen fékezéssel nagymértékben nő a megcsúszás, kifarolás, adott esetben a pályaelhagyás veszélye, ezért ilyen útviszonyok között a megengedettnél is alacsonyabb sebességgel közlekedjünk, óvatos, finom fékhasználatra törekedjünk, illetve kerüljük a hirtelen kormánymozdulatokat.
  • Nagyobb követési távolságot tartva lassabban kell vezetni, így kisebb a balesetek bekövetkeztének kockázata, rossz manőverezés esetén pedig a hibák könnyebben korrigálhatók.
  • Lakott területen kívül és belül egyaránt vigyázzunk az úttest mellett haladó gyalogosokra, kiemelten a kijelölt gyalogos-átkelőhelyek, iskolák, buszmegállók környékén, ahol mérsékeljük a sebességünket, helyezzük magunkat készenléti állapotba a fékezés kapcsán.

… hogy mindenki hazaérjen!

 Címlapkép: Police.hu/Illusztráció
 
 Forrás: Police.hu