Fotó: Egri Polgármesteri Hivatal
Uniós forrásból megújul az Erzsébet udvar, a Kracker udvar (Bajcsy-tömbbelső), az Eszterházy tér, a Hatvani kapu tér egy része és a Kossuth Lajos utca északi része.

Eger egyik különlegessége a hangulatos belvárosi udvar-rendszer, ezek közül kettőt is újjávarázsol az egri önkormányzat uniós forrásból.

Ez a munka az Érsek utca és a Szent János utca között, közvetlenül a Dobó tér szomszédságában található Erzsébet udvarban kezdődött el, július derekán – számolt be kedden helyszíni sajtótájékoztatón Habis László, Eger polgármestere és Neubauer Péter projekt koordinátor, a kivitelezői konzorcium képviselője.

Habis László polgármester hangsúlyozta: az Erzsébet-udvar felújítása része annak az öt elemből álló beruházás-sorozatnak, melynek összértéke csaknem 850 millió forint. Az egri TOP-programban megújul majd a Kracker udvar (Bajcsy-tömbbelső), az Eszterházy tér, a Hatvani kapu tér egy része és a Kossuth Lajos utca északi része. Az Erzsébet udvarra mintegy 190 millió Ft-ot fordít a város az eszközbeszerzésekkel együtt (játszótéri elemek, automata öntözőrendszer, pihenő elemek, padok, stb.).

“A fő tervezési szempont az volt, hogy a mai kornak megfelelő teret hozzunk létre, egy olyan, pihenő területtel felszerelt teret, amely valóban 21. századi követelményeknek megfelelő módon szolgája ki az egrieket és a hozzánk látogató vendégeket”

– fogalmazott Habis László.

A megújuló udvar tengelyében egységes burkolatú járófelületet alakítanak  ki, ezt a tengelyt követi végig a teljesen új közvilágítási elemek és a pihenőpadok kihelyezése. A tér végében új játszótér jön létre, három kiváló minőségű, a gyermekek által igen kedvelt elemmel. Az udvar főtengelyébe csatlakozó, megújuló járófelületek megtartják a már megszokott haladási irányokat, nem korlátozzák az átközlekedést. Mindez fontos a helyi lakosok számára, hiszen az udvar évtizedek óta egy kedvelt közlekedési útvonal is Eger belvárosában – hangsúlyozta a polgármester.

A megújulás a bontással indult el

A meglévő aszfalt és beton burkolatokat – a teljes alépítménnyel együtt – elbontja a kivitelező. Felszedik az akcióterületen található egyéb, térkő burkolást és a beton kerti szegélyeket, valamint a rönkfa szegélyeket. A tervezett gumiburkolatú játszótér területén a homok burkolatot ugyancsak eltávolítják – mondta a városvezető. Hozzátette: az Erzsébet udvar korábbi berendezési tárgyait, a padokat, hulladékgyűjtőket és a játszóeszközöket kicserélik, ezeket máshol használja fel az önkormányzat.

Neubauer Péter projekt koordinátor kiemelte: nem csupán a burkolatok, a kapualjak, az utcabútorok és a játszótér elemei tükrözik majd a megújulást. Az Erzsébet udvarban rengeteg új növényt ültetnek, s minden eltávolított növényt pótol a kivitelező. A beruházási program eredményeként átalakulnak, vonzó képet mutatnak majd a terület egynyári és gyepes felületei is. A megújuló növényzet táplálását automata öntözőrendszer szolgálja majd.

(Egri Polgármesteri Hivatal)