Copyright by RTL Klub
Copyright by RTL Klub
Csütörtöktől 30 napon át 138 ezer aláírást kell összegyűjtenie a Momentum Mozgalomnak a budapestiektől, hogy ki lehessen írni a referendumot arról, akarnak-e a magyarok olimpiát rendezni.

Tavaly két népszavazási kezdeményezés is fejfájást okozhatott Orbán Viktor kormányának: az egyik a vasárnapi boltzárról szólt, amit előbb kopaszokkal próbáltak megakadályozni, majd végül úgy hátráltak ki az ügyből, hogy saját maguk vonták vissza az üzletek vasárnapi zárvatartásáról szóló jogszabályt. A másik referendumot maga a kormány kezdeményezte arról, hogy az EU előírhasson-e kötelező betelepülést, de hiába kampányoltak óriási költséggel, nem lett meg az eredményességhez szükséges részvétel.

Az idei ­év első hasonló próbatétele a Nolimpia néven futó, a 2024-es budapesti olimpiarendezésről szóló népszavazási kezdeményezés lehet. A Fidesz-KDNP kormányzat számára nyilvánvaló presztízskérdés, hogy Budapesten rendezzék a nyári játékokat, de ellenzéki vélemények szerint az sem elhanyagolható, hogy a hatalmas korrupciós kockázattal járó olimpiai beruházásokon a kormány kegyeltjei gazdagodhatnának.

Copyright by RTL Klub
Copyright by RTL Klub

A fővárosi népszavazási kezdeményezés mögött a fiatal értelmiségiekből álló Momentum Mozgalom áll, amely ezzel az akcióval lépett először a nyilvánosság elé.

A pártok közül eddig az LMP és az Együtt jelezte hivatalosan, hogy segítséget nyújt a mozgalomnak az aláírások összegyűjtésében, a többi ellenzéki párt esetében az sem egészen egyértelmű, mit gondolnak a magyarországi olimpiarendezésről.

Klikkelj a 24.hu cikkére, hogy megtudd, hogyan vélekednek a pártok arról, szükség van-e olimpiára Budapesten.