MTI fotó: Komka Péter
A 13 millió forintból létrehozott médiaműhely világszínvonalú infrastruktúrát biztosít a hallgatók számára.

Az Eszterházy Károly Egyetemen adta át Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke a hatóság kilencedik médiaműhelyét, így szeptembertől a diákok és tanáraik már Egerben is a legkorszerűbb szoftverekkel ellátott, csúcsminőségű számítógépeket használhatják tudásuk fejlesztésére.

A kreatív informatikai eszközöket biztosító médiaműhelyek révén az NMHH 2012 óta járul hozzá a felsőoktatási intézményekben folyó magas színvonalú oktatáshoz a NMHH tájékoztatása szerint.

Karas Monika, a hatóság elnöke Egerben – Piliscsaba, Pécs, Szeged és Debrecen után – már az ötödik vidéki helyszínen adott át csúcstechnológiás médialabort, amellyel támogatja a jövő médiaszakembereinek gyakorlati képzését.

MTI Fotó: Komka Péter

A kor igényeihez korszerű eszközök kellenek

Az egyetemek a tudomány elöljárói, a kommunikáció és médiaszakokon pedig egyenesen létkérdés az, hogy olyan eszközökkel dolgozhassanak az oktatók és a diákok, amelyek megfelelnek a kor igényeinek” – hangsúlyozta beszédében Karas Monika. – “Kulcsfontosságú, hogy olyan tudást szerezhessenek meg a hallgatók ezek között a falak között, amellyel később szakértő alakítói lehetnek a média és a hírközlési iparágnak.”

“Szerencsések vagyunk, mert egy csodálatos helyszínünk adhat otthont ennek az európai színvonalú médiaműhelynek” – mondta dr. Liptai Kálmán rektor. – “A nemrég felújított és építészeti díjat is nyert épületet szeretnénk teljesen átadni az egyetem informatikával, matematikával és művészettel foglalkozó intézeteinek, így ez a helyszín kiváló terepe lehet a műhellyel együtt a minőségi oktatásnak.”

A rektor köszönetét fejezte ki a lehetőségért, hogy ide költözhetett az országban sorban a kilencedik műhely.

Erőgépek, profi szoftverek

A hatóság 3 MacPro és 3 iMac 27-inch számítógépet, 3 Apple Thunderbolt kijelzőt, 6 Adobe CS6 Master Collection kreatívszoftver-csomagot üzemelt be, valamint gondoskodott a műhely teljes kialakításáról és bútorzatáról is.

A 13 millió forintból létrehozott médiaműhely gyakorlati szemináriumoknak ad majd otthont, és emellett az egyéni alkotómunkára is világszínvonalú infrastruktúrát biztosít, amely a grafikus tervezéstől a videoszerkesztésen és a webfejlesztésen át a kiadványszerkesztésig a legösszetettebb feladatok, utómunkák elvégzésére is alkalmas.

Öt éve kezdődött a program

Mint azt megírták, az NMHH 2012-ben kezdte meg fejlesztési programját, amelynek keretében felsőoktatási intézményekben hoz létre olyan médiaműhelyeket, ahol a legújabb informatikai eszközökön, a színvonalas tanórák kivitelezésén túl a diákok lehetőséget kapnak arra is, hogy dolgozataik, verseny- és diplomamunkáik elkészítéséhez olyan eszközöket használjanak, amilyenekkel a világ vezető médiastúdióiban dolgoznak a szakemberek.

Eddig az NMHH támogatásával a következő kampuszokban nyitottak meg médiaműhelyek:
1. 2012. december – Pécsi Tudományegyetem
2. 2013. február – Pázmány Péter Katolikus Egyetem, Budapest
3. 2013. december – Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, Budapest
4. 2014. október – Eötvös Loránd Tudományegyetem, Budapest
5. 2014. december – Szegedi Tudományegyetem
6. 2015. május – Debreceni Egyetem
7. 2015. szeptember – Corvinus Egyetem, Budapest
8. 2016. október – Károli Gáspár Református Egyetem, Budapest
9. 2017. június – Eszterházy Károly Egyetem, Eger

(hirado.hu, MTI)